Gå direkt till textinnehållet
Start > Nyheter > Synhotande ögonsjukdom uppmärksammas under Världsglaukomveckan

Synhotande ögonsjukdom uppmärksammas under Världsglaukomveckan

8 mars 2021

Den 7-13 mars 2021 pågår den årliga Världsglaukomveckan, som ska sprida kunskap om den ganska okända synskadande ögonsjukdomen glaukom. Målet med kampanjen är att fler patienter ska upptäckas i tid och få en ännu bättre vård, samt att dra in mer resurser till glaukomforskningen. 

En kvinna med kort hår som får synen undersökt.

Glaukom kan komma smygande utan att man märker det.

Glaukom är en obotlig sjukdom som leder till synförlust och blindhet och drabbar runt 80 miljoner människor världen över, varav cirka 100 000 – 200 000 i Sverige. 

En man i vit sjukhusuniform.
Enping Chen. Foto: Eva Tov

Vilka är de främsta symtomen på glaukom?

– Den vanligaste formen av glaukom i Sverige är så kallat öppenvinkelglaukom. Sjukdomen är symtomlös, framför allt hos patienter med lindrig eller måttlig glaukomskada. I de flesta fall är trycket i ögat för högt, vilket leder till att synnerven förtvinar långsamt, säger Enping Chen, överläkare på S:t Eriks Ögonläkare och docent vid Karolinska Institutet.

Kan jag ha glaukom utan att märka det?

– Ja, det kan gå flera år innan du själv märker något.

Varför är det så viktigt att upptäcka om man har glaukom?

– Då kan vi börja med trycksänkande behandling för att bromsa sjukdomsutvecklingen.

Hur behandlas glaukom?

– Vi försöker bromsa utvecklingen av glaukom genom att sänka ögontrycket med läkemedel, laserbehandling eller kirurgiskt ingrepp. Som patient är det viktigt att vara aktiv inom glaukomsjukvården och följa din behandlingsordination, det vill säga ta din medicin.

Vad kan hända med synen om man inte behandlar glaukom?

– Då finns en stor risk att patienten blir blind.

Hur gör jag för att ta reda på om jag har glaukom?

– I första hand kan du vända dig till en optiker för att kontrollera syn och ögontryck. En ögonläkare kan därefter utreda om du har glaukom genom en synfältsundersökning och bedömning av synnerven. Medicin och laserbehandling kan du få via ögonläkare på privata ögonmottagningar, men eventuella kirurgiska ingrepp sker på S:t Eriks Ögonsjukhus.

Finns det något jag som patient kan göra för att inte drabbas av glaukom?

– Nej. Men om du har glaukom i släkten är det viktigt att du får dina ögon undersökta hos en ögonläkare när du närmar dig riskåldern. Riskåldern är ungefär 50 år eller den ålder då din anhörige fick sin diagnos.

Vad visar den senaste forskningen om glaukom?

– På S:t Eriks Ögonsjukhus försöker vi utveckla en individanpassad glaukombehandling i samarbete med våra glaukompatienter genom hemögontryckmätning. Hemögontryckmätningen kan även hjälpa oss att effektivisera glaukomsjukvården och är ekonomiskt och miljömässigt gynnsamt för samhället.

– Glaukom har många orsaker. Forskning pågår på S:t Eriks Ögonsjukhus och Karolinska Institutet för att ta reda på bland annat hur inflammation påverkar på sjukdomsutvecklingen och om nikotinamid har en skyddande effekt hos glaukompatienter.

Uppdaterad
8 mars 2021