Gå direkt till textinnehållet
Start > Nyheter > Överlevnaden hos patienter med uvealt melanom bättre än väntat

Överlevnaden hos patienter med uvealt melanom bättre än väntat

7 mars 2022

En studie av forskare vid S:t Eriks Ögonsjukhus och Karolinska Institutet visar att överlevnaden kan vara något bättre än väntat hos patienter med uvealt melanom. Resultaten har nyligen publicerats i tidskriften Communications Medicine.

Gustav Stålhammar och Christina Herrspiegel är författarna bakom studien.

En stor andel av patienter som får diagnosen uvealt melanom, en typ av ögoncancer, utvecklar dottersvulster och avlider av sin sjukdom. Ofta anges denna andel till ungefär hälften, men individuella rapporter varierar mycket. Det finns dessutom ett antal olika metoder att mäta överlevnad, vilket har påverkat resultaten.

–   I vår studie har vi jämfört relativ överlevnad, det vill säga hur människor med och utan sjukdomen överlever, vilket är en metod som passar just sjukdomen uvealt melanom bra av både statistiska och epidemiologiska skäl, säger Gustav Stålhammar, specialistläkare i ögonsjukdomar och klinisk patologi vid S:t Eriks Ögonsjukhus samt docent och forskargruppsledare vid Karolinska Institutet.

I studien har information från flera olika studier sammanställts i en så kallad meta-analys. Resultatet, som bygger på fler än 18 000 patienter, visar att ungefär två av fem patienter med uvealt melanom dör av sjukdomen. 

Patienter som lever i 20 år eller längre med uvealt melanom kan till och med ha bättre överlevnad än människor utan sjukdomen. Möjligen beror detta på att dessa har färre riskfaktorer till exempel hjärt- och kärlsjukdomar än befolkningen i övrigt.

–    Dessa resultat är något bättre än vad som ofta antas, och de är viktiga när patienter och anhöriga informeras om sjukdomen och dess prognos, säger Gustav Stålhammar.

Uppdaterad
7 mars 2022