Gå direkt till textinnehållet
Start > Nyheter > Vårdpersonalen coronavaccineras på S:t Erik

Vårdpersonalen coronavaccineras på S:t Erik

20 januari 2021

Vaccinationen av vårdpersonal på S:t Eriks Ögonsjukhus pågår nu, efter beslut av Region Stockholm. Målet är att säkerställa den akuta och semiakuta ögonsjukvården.

En kvinna i sjukhusuniform och visir som drar upp medicin i en spruta.

Foto: Den 12 januari blandade ögonsjuksköterskorna Stina Edin och Carina Libert den första ampullen coronavaccin på S:t Eriks Ögonsjukhus. Först ut att vaccineras var narkospersonalen.

I början av januari tog Folkhälsomyndigheten beslut om att viss vårdpersonal skulle kunna vaccineras mot covid-19 redan under fas ett i den nationella vaccinationsstrategin. Region Stockholm beslutade då att även S:t Eriks Ögonsjukhus skulle omfattas av beslutet om tidigarelagd vaccination av vårdgivare, i likhet med länets övriga akutsjukhus.
En blond kvinna med glasögon i sjukhusuniform som ler.
Biträdande chefläkare Emma Nivenius Fotograf: Eva Tov

– Vid S:t Erik undersöker, behandlar och vårdar vi många äldre och sköra patienter. Det är viktigt att de känner sig trygga med att komma hit till sjukhuset för att inte äventyra sin syn. I och med regionens beslut vaccinerar vi nu personal från samtliga enheter eftersom alla är delar i den akuta och nödvändiga ögonsjukvården, säger biträdande chefläkare Emma Nivenius.

I början av hösten 2020 tog S:t Erik emot och behandlade många patienter som fått vänta på vård sedan i våras. Men under senhösten och vintern har större operationer skjutits fram där viss väntan inte påverkar utfallet, så att patienterna ska hinna vaccineras innan.

– Det känns mycket bra att vaccinationsinsatserna gentemot riskgrupper nu pågår och att de löper parallellt med att vårdpersonal börjar vaccineras, så att vi kan hjälpa våra patienter på ett ännu tryggare sätt, säger Emma Nivenius.
Uppdaterad
21 januari 2021