
Ny barnglaukommottagning på S:t Eriks Ögonsjukhus
S:t Eriks Ögonsjukhus har startat en särskild barnglaukommottagning för att erbjuda bättre vård och samarbete för barn med glaukomdiagnos.
S:t Eriks Ögonsjukhus har sedan i höstas etablerat en särskild mottagning för barn med glaukom. Den nya mottagningen syftar till att ge barn med glaukomdiagnos modern och kontinuerlig vård, samt snabb tillgång till barnglaukomkirurgi när det behövs. Detta innebär att samarbetet mellan medicin- och kirurgiverksamheterna förbättras, vilket sparar tid och minskar oro för både patienter och föräldrar.
– Det har varit en brist i vår verksamhet att vi inte haft ett samlat team kring denna diagnosgrupp, säger Amelie Botling Taube, överläkare på S:t Eriks Ögonsjukhus. För att ge bästa möjliga vård och synresultat krävs ett bra samarbete mellan glaukomkirurg, barnoftalmolog och ortoptist.
– Vi vill höja kompetensen hos våra barnoftalmologer när det gäller barnglaukomdiagnoserna, fortsätter Amelie Botling Taube. Det finns många olika typer av barnglaukom, och varje typ har sin egen behandlingstrappa. Genom att samla dessa patienter till en mottagning kan vi erbjuda bättre vård och utbildning för våra läkare.
Barnglaukomkirurgi för barn upp till fyra års ålder är klassad som nationell högspecialiserad vård och utförs endast i Stockholm och Göteborg. Den nya mottagningen på S:t Eriks Ögonsjukhus är ett viktigt steg för att förbättra vården för dessa unga patienter och deras familjer.
Fakta om barnglaukom
Barnglaukom är en ovanlig ögonsjukdom som kan uppstå hos barn och innebär att trycket i ögat är förhöjt, vilket kan skada synnerven. Det finns flera olika typer av barnglaukom, inklusive medfödd glaukom, som kan upptäckas tidigt i livet. Symtom kan inkludera ljuskänslighet, tårflöde och stora ögon. Tidig diagnos och behandling är avgörande för att bevara synen och kan inkludera medicinering eller kirurgi.
Film om glaukommottagningen
Se filmen där överläkare Amelie och biträdande överläkare Athanasia berättar om den nya glaukommottagningen och hur den förbättrar vården för patienterna.
Fler nyheter
Innovationsmedel till projekt för att mäta synfältet hemma
Optikern Laurence Querat har beviljats 150 000 kronor från Innovationsfonden för att undersöka om patienter med glaukom kan mäta sitt synfält hemma.Ny teknik knyter samman sjukhus
Den nya ögonmottagningen på Norrtälje sjukhus invigdes officiellt med en bandknytning mellan sjukhusen.Första MSCA-anslaget någonsin till en ögonforskare vid S:t Eriks Ögonsjukhus
Sai Kocherlakota blir den första ögonforskaren att få det prestigefyllda MSCA-anslaget. Han får det för sin forskning om glaukom.