Pete Williams utnämnd till professor i synvetenskap
Pete Williams, docent och forskargruppsledare vid institutionen för klinisk neurovetenskap, har utsetts till professor i synvetenskap.
Pete Williams, docent och forskargruppsledare vid institutionen för klinisk neurovetenskap, har utsetts till professor i synvetenskap.
Pete Williams, forskare vid S:t Eriks Ögonsjukhus och Karolinska Institutet, har tilldelats 2,4 miljoner kronor från Hjärnfonden för sin forskning om hur nervceller kan skyddas vid åldersrelaterade ögonsjukdomar och neurodegenerativa sjukdomar.
Sjukhusdirektör Sten Kjellström delar insikter om vårens framsteg på S:t Eriks Ögonsjukhus där tillgängligheten ökat, forskningen uppmärksammats och internationella samarbeten stärkts.
Den 14–17 oktober är det dags för Ögonveckan 2025 på S:t Eriks Ögonsjukhus – ett evenemang med fokus på ögonsjukvård och ögonforskning.
S:t Eriks Ögonsjukhus har genomfört insatser för att minska väntetiderna för besök på ögonplastikmottagningen, vilket har resulterat i att hela kön med patienter som väntat på bedömning har fått vård.
Elin Bohman, ögonplastik- och orbitakirurg vid S:t Eriks Ögonsjukhus, har blivit den första orbitakirurgen från Norden att väljas in i Orbital Society, en internationell förening för världens främsta orbitaläkare.
Pete Williams, forskare vid Karolinska Institutet och S:t Eriks Ögonsjukhus, har tilldelats ERC Advanced Grant för sitt arbete med nya behandlingar mot glaukom. ERC Advanced Grant är en av de främsta utmärkelser som en forskare kan få.
Forskningen om uvealt melanom – den vanligaste formen av ögoncancer hos vuxna – vid S:t Eriks Ögonsjukhus och Karolinska Institutet har rankats som den femte främsta i världen enligt 2024 års ranking från ScholarGPS.
En nyligen släppt rapport från patientnämnden i Region Stockholm visar att totalt 148 ärenden om ögonsjukvård inkommit under 2024, varav 55 berör S:t Eriks Ögonsjukhus. Sjukhuset ser varje synpunkt som en möjlighet till förbättring.
En vitaminmix som förbättrar ögats ämnesomsättning kan bromsa skador på synnerven vid glaukom. Det visar lovande resultat publicerad i tidskriften Cell Reports Medicine, och en klinisk prövning har nu inletts vid S:t Eriks Ögonsjukhus.
Överläkaren Emma Friling har tilldelats det prestigefyllda JCRS Obstbaum Award för årets bästa vetenskapliga originalartikel. Priset delades ut den 27 april vid den internationella ögonkongressen ASCRS Annual Meeting i Los Angeles.
Gustav Stålhammar, överläkare vid S:t Eriks Ögonsjukhus har utsetts till adjungerad professor i oftalmologi vid Karolinska Institutet. Han kommer att vara knuten till Institutionen för klinisk neurovetenskap.
S:t Eriks Ögonsjukhus välkomnade nyligen ett besök från Sahlgrenska Universitetssjukhuset för att dela med sig av sina rutiner och arbetssätt. Besöket, som skedde under mars, banar väg för framtida samarbeten för att stärka ögonvården.
Optikern Laurence Querat har beviljats 150 000 kronor från Innovationsfonden för att undersöka om patienter med glaukom kan mäta sitt synfält hemma. Tjänsten ska ge tryggare och mer delaktiga patienter.
S:t Eriks Ögonsjukhus har startat en särskild barnglaukommottagning för att erbjuda bättre vård och samarbete för barn med glaukomdiagnos.
Ögonmottagningen på Norrtälje sjukhus drivs sedan i februari i samarbete med S:t Eriks Ögonsjukhus. På måndagen invigdes den gemensamma mottagningen officiellt – med en bandknytning.
I mycket hård konkurrens, med 10 000 sökande, har Sai Kocherlakota, ögonforskare inom glaukom vid Karolinska Institutet och S:t Eriks Ögonsjukhus tilldelats anslag inom EU:s främsta finansieringsprogram för forskning.
14 mars försvarar forskare och specialistläkare Shiva Sabazade vid S:t Eriks Ögonsjukhus och Karolinska Institutet sin avhandling. Hennes forskning ökar kunskapen om uvealt melanom och kan med hjälp av AI bidra till bättre diagnostik av sjukdomen.
Forskaren och ST-läkaren Tobias Wibble vid S:t Eriks Ögonsjukhus och Karolinska Institutet får två miljoner kronor från Promobilia-stiftelsen för att utveckla nya behandlingsmetoder som kan lindra yrsel och synbesvär.
Den 28 februari 2025 uppmärksammas den internationella dagen för sällsynta sjukdomar. En av dem som arbetar för att förbättra diagnostik och behandling av barn med sällsynta sjukdomar är överläkare och adjungerad professor Kristina Teär Fahnehjelm.