Genterapi ger hopp vid ärftlig blindhet
Forskare vid Karolinska Institutet och S:t Eriks Ögonsjukhus har i en ny studie visat att genterapi kan förbättra synen hos patienter med sjukdomen Bothnia dystrofi. Studien är publicerad i Nature Communications.
Forskarna använde en så kallad virusvektor, ett specialdesignat virus som genmodifierats så att det innehöll en fungerande RLBP1-gen, den gen som är skadad hos personer med Bothnia dystrofi. Genom ett avancerat kirurgiskt ingrepp injicerades virusvektorn under näthinnan hos tolv personer med sjukdomen. Avsikten är att virusvektorn efter behandlingen ska tas upp av näthinnans celler och där kunna tillverka normalt protein. Preliminära resultat från studien visar att synfunktionen förbättrades hos elva av deltagarna. Studien utfördes vid S:t Eriks Ögonsjukhus och resultaten ger nytt hopp om framtida behandlingar för personer med ärftliga ögonsjukdomar.
Fler nyheter
Ögonakuten delar med sig av rutiner
S:t Eriks Ögonsjukhus välkomnade nyligen ett besök från Sahlgrenska Universitetssjukhuset för att dela med sig av sina rutiner och arbetssätt.Innovationsmedel till projekt för att mäta synfältet hemma
Optikern Laurence Querat har beviljats 150 000 kronor från Innovationsfonden för att undersöka om patienter med glaukom kan mäta sitt synfält hemma.Ny barnglaukommottagning på S:t Eriks Ögonsjukhus
S:t Eriks Ögonsjukhus har startat en särskild barnglaukommottagning för att erbjuda bättre vård och samarbete för barn med glaukomdiagnos.