Gå direkt till textinnehållet
Start > Nyheter > S:t Eriks Ögonsjukhus har landets mest specialiserade kontaktlinsmottagning

S:t Eriks Ögonsjukhus har landets mest specialiserade kontaktlinsmottagning

19 mars 2024

Den mest specialiserade kontaktlinsmottagningen i landet finns på S:t Eriks Ögonsjukhus. Här individanpassas kontaktlinser, så kallade medicinska linser, för personer med ögonsjukdomar, ögonskador eller svår synnedsättning där vanliga glasögon inte är tillräckliga.

Specialistutbildade optiker, optikerassistenter och undersköterskor arbetar på S:t Eriks kontaktlinsmottagning.

S:t Eriks kontaktlinsmottagning är inriktad på komplicerade linstillpassningar på sjuka och skadade ögon. Det kan handla om personer som behöver skyddslinser för att en skada i ögat ska läka eller för att lindra bländningsbesvär. Det kan också vara personer som skelar, har riktigt torra ögon eller barn födda med grå starr. 

– För att få komma hit behövs en remiss, oftast från ögonläkare. Det kan gälla personer med synproblem så pass allvarliga att vanliga glasögon endast ger cirka 50 procents synförmåga. Linserna kan göra en stor skillnad och innebära att dessa personen kan fortsätta ett aktivt liv, säger kontaktlinsspecialisten Anna Lindskoog Pettersson. 

På mottagningen erbjuds patienterna kontaktlinser av olika typer, styrkor, storlekar och färger. Varje linstyp anpassas individuellt efter patientens behov. Det kan vara mjuka linser för personer med relativt regelbundna synfel, medan de större så kallade sklerala linserna oftast används för mer oregelbundna synfel såsom hornhinnesjukdomar eller för att skydda till exempel ett sår på ögat.

Specialistutbildade optiker, optikerassistenter och undersköterskor arbetar på S:t Eriks kontaktlinsmottagning. Charlotte Pallin är kontaktlinsspecialist med många års erfarenhet. 
– Jag möter både unga och gamla med olika behov av medicinska linser, variationen gör att jobbet aldrig blir tråkigt. Vi får också en väldigt personlig kontakt med våra patienter då de kan komma till oss som spädbarn med medfödd grå starr och sedan fortsätta besöka oss genom livet när deras synbehov förändras med åldern, säger Charlotte Pallin.

Mottagningen har länge haft en unik ställning i Sverige med sin högspecialiserade inriktning på avancerade linstillpassningar för sjuka och skadade ögon. Nu överväger andra verksamheter i landet att etablera en liknande verksamhet. 
– Det är positivt att vi kan dela med oss av vår kunskap för att hjälpa andra att starta en liknande verksamhet. Vi vill ju att individuellt anpassade kontaktlinser ska bli mer tillgängliga även i övriga landet för att förbättra människors livskvalitet, säger Charlotte Pallin.

Varje år tar mottagningen emot cirka 3000 patienter och för många av dem kan de anpassade kontaktlinserna göra skillnad.  
– Jag möter personer som ibland kan känna sig uppgivna över sin syn. Då är det häftigt att se att de nya linserna kan göra stor skillnad. Ett exempel är en 18-årig kille som, tack vare sina nya linser, kunde uppfylla sin dröm om att ta körkort, säger Anna Lindskoog Petterson.

Läs mer om kriterierna för medicinsk behandling med kontaktlinser i Region Stockholm: Behandling med medicinska kontaktlinser

Uppdaterad
19 mars 2024