Gå direkt till textinnehållet
Start > Nyheter > 600 000 kronor i anslag från stiftelsen Promobilia till forskning om glaukom

600 000 kronor i anslag från stiftelsen Promobilia till forskning om glaukom

18 juni 2024

Pete Williams, forskargruppsledare och lektor vid Karolinska Institutet och S:t Eriks Ögonsjukhus, har beviljats 600 000 kronor i anslag från stiftelsen Promobilia för sitt projekt med titeln “Dubbel inriktning av neuroprotektion och neuroregeneration i synnerven”. Projektet kommer att pågå i två år.

Foto: Pete Williams.

Vad är målet med forskningsprojektet? 

– Målet med detta forskningsprojekt är att utveckla en behandling för glaukom och andra sjukdomar i synnerven, med potential att kunna införa den kliniskt. Vi kommer att använda modeller av optisk nervskada och behandla dessa med gen- och läkemedelsterapi

Vad betyder anslaget för dig och din forskning? 

–  Tack vare anslaget från Promobilia får vårt forskningsteam förutsättningar att göra framsteg i projektet. Detta ökar våra chanser att ta dessa prekliniska försök vidare mot kliniska prövningar. Ögonforskning får ofta för lite uppmärksamhet och finansiering, så anslag från en stor och respekterad finansiär som Promobilia är ett erkännande av och förtroende för projektet. Det är också ett viktigt stöd för ögonforskningen i Sverige.

Vad hoppas du att ni har uppnått om två år? 

–  Under de närmaste två åren planerar vi att genomföra prekliniska försök för att undersöka och förbättra vår nya metod. I slutet av projektet hoppas vi ha tillräckligt med data för att kunna planera en klinisk prövning.

Mer information

https://petewilliamslab.com/
https://ki.se/en/research/groups/glaucoma-pete-williams-research-group

Ansvarig Kommunikationsavdelningen

Uppdaterad
27 juni 2024