
"Det är en ovärderlig gåva att donera"
S:t Eriks Ögonsjukhus är ett av 6 universitetssjukhus i Sverige som transplanerar hornhinnor. Varje transplantation innebär synrehabilitering för någon som lider av skador eller sjukdomar i hornhinnan där ingen annan synförbättrande åtgärd återstår.
– En donation betyder så mycket för den mottagande patienten. Jag vill uppmana alla att ta ställning till donation av vävnad och organ. Prata med nära och kära och gör er vilja känd, det är ett första viktigt steg, säger Branka Samolov, ögonkirurg, sektionsledare för Hornhinneavdelningen på S:t Eriks Ögonsjukhus och registerhållare för Svenska Cornearegistret, som är ett nationellt kvalitetsregister för data om hornhinnetransplantationer sedan 1996.
Under den pågående donationsveckan besökte flera medarbetare från S:t Eriks Ögonsjukhus och en hornhinnepatient minneshögtiden för människor som har donerat organ och vävnader efter sin död. Ceremonin, som organiserades av Regionalt Donationscentrum och Stockholms Domkyrkoförsamling, hölls i Storkyrkan tisdagen den 5 november. Representanter från de stora trossamfundens och Socialstyrelsens generaldirektör höll tal.
– Det var oerhört fint att vara med och hedra alla donatorer. Under ceremonin hölls gripande tal och vittnesmål från anhöriga till både donatorer och mottagare. Man påminns om betydelsen av att vara medmänniska. Det är en ovärderlig gåva att donera!
Så kan du bli donator av vävnad eller organ
Fler nyheter
Ögonakuten delar med sig av rutiner
S:t Eriks Ögonsjukhus välkomnade nyligen ett besök från Sahlgrenska Universitetssjukhuset för att dela med sig av sina rutiner och arbetssätt.Innovationsmedel till projekt för att mäta synfältet hemma
Optikern Laurence Querat har beviljats 150 000 kronor från Innovationsfonden för att undersöka om patienter med glaukom kan mäta sitt synfält hemma.Ny barnglaukommottagning på S:t Eriks Ögonsjukhus
S:t Eriks Ögonsjukhus har startat en särskild barnglaukommottagning för att erbjuda bättre vård och samarbete för barn med glaukomdiagnos.