Över 900 sällsynta ögonsjukdomar specificerade av europeisk expertgrupp
Den 29 februari är den internationella dagen för sällsynta sjukdomar. 2022 blev S:t Erik som enda svenska ögonklinik medlem i den europeiska expertgruppen för sällsynta ögonsjukdomar – ERN-EYE – där över 900 sällsynta ögonsjukdomar specificerats.
Syftet med ERN-EYE (European Reference Network) är bland annat att sprida kunskap om sällsynta ögonsjukdomar inom EU, förmedla vård för dessa sjukdomar samt ge kliniska råd i specifika patientfall. Organisationen är indelad i sex huvudområden: barnögonsjukdomar, näthinnesjukdomar, neurooftalmologi, främre segment-sjukdomar, genetik och synhabilitering.
Inom ERN-EYE finns över 900 sällsynta ögonsjukdomar specificerade. Bland dessa sjukdomar märks bland annat retinitis pigmentosa, Lebers hereditära optikusneuropati och Bests sjukdom.
– Det är viktigt för S:t Erik att nätverka med och utbyta erfarenheter med experter i andra länder, särskilt när det gäller sällsynta ögonsjukdomar. Den snabba utvecklingen inom genetisk diagnostik och genterapi gör att vi kommer att kunna individanpassa ögonsjukvården på ett ännu bättre sätt i framtiden, säger docent och barnögonläkare Stefan Löfgren, som företräder S:t Erik i ERN-EYE.
Läs mer om sällsynta sjukdomar
Socialstyrelsens lista på sällsynta diagnoser(Extern länk)
Sällsynta diagnosers dag den sista februari(Extern länk)
Fler nyheter
Ögonakuten delar med sig av rutiner
S:t Eriks Ögonsjukhus välkomnade nyligen ett besök från Sahlgrenska Universitetssjukhuset för att dela med sig av sina rutiner och arbetssätt.Innovationsmedel till projekt för att mäta synfältet hemma
Optikern Laurence Querat har beviljats 150 000 kronor från Innovationsfonden för att undersöka om patienter med glaukom kan mäta sitt synfält hemma.Ny barnglaukommottagning på S:t Eriks Ögonsjukhus
S:t Eriks Ögonsjukhus har startat en särskild barnglaukommottagning för att erbjuda bättre vård och samarbete för barn med glaukomdiagnos.