Individanpassad vård inom ögononkologi banar väg för effektivare behandlingar
Den 4 februari är det Världscancerdagen och vi ser dagen som ett tillfälle att sprida kunskap om precisionsmedicin inom ögononkologi.
Precisionsmedicin handlar om att samla in och analysera information om varje patient på individ-och cellnivå. Målet är att fatta beslut om den bästa behandlingen för varje person. Det innebär förbättrad information och möjlighet till effektivare behandlingsalternativ för varje patient.
Världscancerdagen är en global dag för att öka medvetenheten om cancer. En sjukdom som drabbar människor över hela världen. Även om sjukdomen drabbar många personer varje år, görs det stora upptäckter och framsteg som driver cancerforskningen framåt.
Tre exempel på precisionsmedicin mot ögoncancer.
- Via ett blodprov kan vi förutsäga risken att utveckla metastaser vid uvealt melanom. Genom att mäta halten av två olika proteiner i blodet kan patienten få veta om den har låg, medelhög eller hög risk att drabbas.
- Vi har tagit fram en klassifikation för att förutsäga prognosen vid uvealt melanom. Klassifikationen bygger på beräknad tumörvolym och är bättre på att dela in patienter i olika prognostiska grupper än tidigare klassifikationer.
- Med en ny metod kan vi analysera DNA från ögats främre kammarvätska hos barn med retinoblastom. Målet är att kunna utesluta ärftlig risk hos syskon och kommande barn så att de ska slippa sövas för att genomgå undersökningar.
Gustav Stålhammar är forskargruppsledare inom ögononkologi, ögonspecialist och cancerforskare.
– Information på individ-och cellnivå ökar vår kunskap. Genom individanpassad behandling och uppföljning hoppas vi kunna förbättra mående och överlevnad för patienter med ögoncancer, och styra vårdens resurser på ett mer effektivt sätt.
Mer information:
Läs mer om testet: Enkelt blodprov kan avslöja risk för metastaser vid uvealt melanom (Extern länk)
Fler nyheter
Första MSCA-anslaget någonsin till en ögonforskare vid S:t Eriks Ögonsjukhus
Sai Kocherlakota blir den första ögonforskaren att få det prestigefyllda MSCA-anslaget. Han får det för sin forskning om glaukom.Ny avhandling om att förbättra möjligheterna till tidig upptäckt och bättre prognosbedömning av uvealt melanom
Den 14 mars försvarar forskare och specialistläkare Shiva Sabazade vid S:t Eriks Ögonsjukhus och Karolinska Institutet sin avhandling om uvealt melanom.Två miljoner till forskning som kan lindra yrsel och synbesvär
Forskaren och ST-läkaren Tobias Wibble får två miljoner kronor från Promobilia för att utveckla nya behandlingsmetoder som kan lindra yrsel och synbesvär.