Gå direkt till textinnehållet

Torra ögon

Torra ögon beror på att ögonen antingen producerar för lite tårar eller att tårarna är av för dålig kvalitet. Ofta är besvären kroniska, men det finns några saker du kan göra för att lindra symtomen.

Vid torra ögon är de vanligaste symtomen att ögonen svider, skaver och att de känns grusiga och torra. Du kan samtidigt besväras av att

  • dina ögon känns trötta.

  • dina ögon känns brännande.

  • du är känslig för starkt ljus.

  • du har suddig syn.

Ibland kan även rinnande och tårande ögon bero på torra ögon. Det är en följd av att ögonen torkar ut och blir irriterade.

Att ha torra ögon är inte ett akut besvär. Om du har långvariga besvär och symtom, ska du i första hand kontakta din vårdcentral eller din närakut för hjälp.

​Orsak

Ytan på ögat är täckt av en tunn film av tårvätska, som kallas för tårfilm. Tårfilmens uppgift är att smörja ögat, skölja bort främmande föremål från ögat, skydda ögat mot infektioner och hålla ytan på ögat slät och klar.

För lite tårar

Tårarna produceras av olika körtlar i ögonlocken och ögonhålan. När du blir äldre avtar produktionen av tårar.

För dålig kvalitet på tårarna

Tårarna innehåller vatten, fett och slem som produceras av olika körtlar i ögonlocken och ögonhålan. Varje ämne hjälper på olika vis till att skydda och ge näring åt ögat. Fettet hjälper till att förhindra att vattnet dunstar, slemmet hjälper till att sprida vattnet jämnt över ögats yta. När du blir äldre försämras funktionen hos de körtlar som ska producera tårfilmen.

Andra orsaker

Andra orsaker är biverkningar av läkemedel, vissa kroniska sjukdomar eller till följd av hormonella sjukdomar. Även miljön kan påverka mängden tårar, till exempel varma och blåsiga miljöer.

Behandling

Det finns inget botemedel för torra ögon. Men det finns några saker du själv kan göra för att lindra symtomen.

  • Undvik miljöer som förvärrar besvären, som till exempel varma, blåsiga miljöer och torr, rökig luft. När du är utomhus kan du skydda ögonen mot vind och blåst med glasögon.

  • Kom ihåg att blinka ofta, om du arbetar framför en dator under en längre tid. Se också till att du har en bra arbetsmiljö vid din datorarbetsplats.

Lindra besvären med tårersättningsmedel

​Du kan också lindra besvären genom att använda tårersättningsmedel, tårliknande ögondroppar eller salva. Det finns många olika sorter. Vissa är lättflytande och har en kortvarig effekt. Andra är sega och har en längre effekt, men ger då också lite suddig syn precis när du tagit dem.

Vilken sort du väljer beror på hur mycket besvär du har och hur ofta du behöver ta dem beror på vilken typ av droppar du använder. Det är naturligt att besvären kommer och går, och du kan behöva använda droppar i återkommande perioder.

Tårersättningsmedel finns att köpa receptfritt på apoteket eller hos optikern, där du också kan få goda råd.

Granskare Eva Zand, överläkare

Uppdaterad
15 december 2021