Gå direkt till textinnehållet

Ryckningar i ögat

Ryckningar i ögat är egentligen kramper i de små musklerna som vi har kring ögonlocken. Ryckningarna är helt ofarliga och går oftast över på ett par dagar.

När du har ryckningar i ögat kan du samtidigt uppleva att

  • du är känslig för starkt ljus.
  • du har suddig syn.
  • det är svårt att hålla ögonen öppna.
  • du blinkar okontrollerat.
  • du kisar överdrivet.

De flesta ryckningar i ögat kommer och går över dagen även om de kan hålla på i flera dagar, ibland i flera veckor. Sedan försvinner de. För de flesta är ryckningarna måttliga, men för några kan ryckningarna helt stänga igen ögonlocket.

Dessa besvär är typiska för ryckningar i ögat och du behöver inte gå till doktorn på grund av dem.

Orsak

Ofta är ryckningar i ögat ofarliga och inte ett medicinskt problem. Trötthet, stress och koffein är de vanligaste anledningarna till att du får ryckningar i ögat. Även långvarigt arbete framför en datorskärm kan leda till att ögonlocken börjar rycka.

Det kan också bero på

Om ryckningarna i ögat håller i sig och ökar med tiden kan det bero på att du har blefarospasm. Blefarospasm är ett kroniskt tillstånd som vanligen drabbar kvinnor över 50 år.

Du kan läsa mer om blefarospasm på Socialstyrelsens webbsida.

Behandling

Ryckningar i ögat försvinner oftast av sig självt, utan att du gör något. Du kan lindra ryckningarna genom att massera med varmt vatten med hjälp av en kompress eller en liten handduk.

Om ryckningarna håller på i flera dagar kan du använda ögondroppar som innehåller antihistamin. Antihistamin kan bromsa kramperna i de små musklerna kring ögonlocken, vilket kan ge en viss lindring.

Vänd dig till din optiker om du använder kontaktlinser. De kan bedöma om kontaktlinserna har bra passform och är lämpliga för dig.

Granskare Eva Zand, överläkare

Uppdaterad
20 februari 2023