Gå direkt till textinnehållet

Bindhinnekatarr

Bindhinnekatarr, även kallat konjunktivit eller ögoninflammation, är en av de allra vanligaste ögonsjukdomarna och den främsta orsaken till att ögonen blir röda.

Bindehinnan är den slemhinna som täcker den vita delen av ögat och insidorna av ögonlocken. Hinnan hjälper till att hålla ögonlocket och ögat fuktigt, vilket underlättar ögonlockens rörelser.

Vid bindhinnekatarr blir hinnan irriterad, röd och svullen. Det kan vara besvärligt, men är ofarligt och skadar varken ögat eller synen. I många fall går besvären över utan någon behandling. 

Orsak

Det finns många orsaker till bindhinnekatarr. De vanligaste är infektion och allergi. För lite tårar, så kallade torra ögon, och ögonlocksinflammation kan också orsaka bindhinnekatarr. Båda ögonen är i stort sett alltid drabbade, även om ett öga kan besvära mer.

Symtom

Bindhinnekatarr, ögoninflammation
Ett öga drabbat av bindhinnekatarr.

Symtomen ser lite olika ut beroende på vilken form av bindhinnekatarr du har fått.

Bindhinnekatarr orsakad av infektion (ögoninflammation)

Ögonen blir röda, rinniga och kladdiga. När du blinkar känns det som grus i ögonlocken. Oftast finns det en koppling till att du är eller precis har varit förkyld. Vid en virusinfektion rinner tårarna, medan en bakterieinfektion ger variga, kladdiga ögon.

Bindhinnekatarr orsakad av allergi

Ögonen blir röda och det kliar jättemycket. Ibland kan bindehinnan svälla upp kraftigt, men synen är opåverkad. Ofta förekommer så kallad hösnuva tillsammans med ögonbesvären.

Bindhinnekatarr i samband med torra ögon

För lite tårar, så kallade torra ögon, kan ge bindhinnekatarr. Ögonen känns irriterade och är lätt rodnade. Särskilt svåra varianter kan drabba dig som lider av reumatism.

Bindhinnekatarr orsakad av inflammerade ögonlockskanter

Vid inflammation i ögonlockskanterna blir bindehinnan ofta irriterad. Ögonlockskanterna blir röda och det känns ofta grusigt i ögonen. Detta är mer vanligt hos äldre och hos personer med vissa eksemsjukdomar.

Då ska du kontakta sjukvården

När du bara har besvär på ett öga är bindhinnekatarr sällan orsaken. Vid ensidiga och långdragna besvär finns det skäl till läkarkontakt.

Undersökning

Vid bindhinnekatarr kan diagnos ofta ställas genom patientens beskrivning av symtomen och av ögonens utseende. En undersökning av en ögonläkare behövs vanligen inte.

Vid kraftigare besvär kan diagnosen bekräftas genom en undersökning i ögonmikroskop. Vid vissa typer av långdragen eller ensidig ögoninflammation tar vi prov från tårvätskan för att säkerställa orsaken och för att kunna ge rätt behandling.

Behandling

Olika typer av bindhinnekatarr kräver olika behandlingar.

  • Bindhinnekatarr orsakad av bakterier och virus går i stort sett alltid över av sig själv inom en till två veckor. Under tiden kan du rengöra ögonlockskanterna med vanligt vatten.
  • En ögonlocksinflammation kan också irritera bindehinnan. Även då lindrar du besvären genom att regelbundet göra rent ögonlocken.
  • Vid långdragna och vid ensidiga besvär kan du behöva antibiotika, om proverna från tårvätskan visar att det behövs.
  • Bindhinnekatarr som beror på allergi behandlas med antingen ögondroppar eller tabletter mot allergi.
  • Vid torra ögon använder du smörjande ögondroppar för att lindra besvären.

Ögondroppar och tabletter mot allergi köper du receptfritt på ett apotek.

Granskare Leif Tallstedt, överläkare

Uppdaterad
1 mars 2022