Gå direkt till textinnehållet

Solglasögon

De flesta människor uppskattar solens ljus. Tyvärr kan ögonen skadas av solljus. Därför är det viktigt att skydda dem.

Att UV-strålning är farlig för oss vet vi. Men inte alla tänker på att UV-strålningen också skadar ögat. En förklaring kan vara att ögat inte påverkas av solens värmestrålning, så som huden gör, och vi får därför inga varningssignaler om att något inte står rätt till.

Du kan skydda dig från solens farliga strålar genom att bära solglasögon. Det är extra viktigt om du är på sjön eller när du åker skidor eftersom solens strålar förstärks genom reflektion.

Solljus kan ge grå starr och makuladegeneration

Solens strålar kan skada ögat på olika vis.

Grå starr

Solens osynliga ultravioletta strålning ökar risken för att ögats lins ska grumlas, vilket stör synen. Problemet kallas grå starr eller katarakt. Grå starr kan opereras genom att den grumliga linsen tas bort och ersätts av en tunn plastlins.

Ålderförändringar i gula fläcken

Solens blå ljus kan skada gula fläcken i näthinnan, vilket kallas makuladegeneration. Makuladegeneration, som annars oftast uppstår på grund av åldersförändringar, finns det idag tyvärr ingen effektiv behandling mot, men forskningen gör framsteg.

Akuta ögonproblem

När du utsätter dig för starkt solljus, till exempel vid havet, på sandstranden eller i skidbacken, kan du även drabbas av akuta ögonproblem. Det kan bildas många småsår på hornhinnan, vilket känns som att du får grus i ögonen. Det gör ont och du får nedsatt syn. Tillståndet kallas snöblindhet. En variant av snöblindhet är svetsblänk som uppstår när du svetsar utan ögonskydd. Både snöblindhet och svetsblänk är ofarliga och läker av sig själva inom något dygn. Lite receptfri ögonsalva lindrar besvären under tiden.

Barn måste också skyddas

Det är särskilt viktigt att skydda barnens ögon eftersom deras ögon är extra känsliga för UV-strålning. Det kan vara knepigt för små barn att bära solglasögon, då kan solhatt och skugga ändå skydda ögonen.

Tänk på det här när du väljer solglasögon

  • Köp glasögon som är CE-märkta. De ger bra skydd mot UV-strålning.
  • Välj polariserande solglasögon om du vistas mycket vid vatten eller är ljuskänslig.
  • Välj solglasögon med stora glas. Dina solglasögon bör också vara lätt böjda så att de även skyddar mot ljusinsläpp från sidorna.
  • Undvik solglasögon som gör att du ser blått.

Granskare Stefan Löfgren, överläkare

Uppdaterad
14 januari 2022