Meny

Han vill skräddarsy glaukombehandlingen

Publicerat den 16 mars 2017

Mikroinvasiv kirurgi, det vill säga ett mindre kirurgiskt ingrepp, innebär en revolution inom behandlingen av glaukom. Ögonkirurgen och glaukomforskaren Mario-Alexander Economou ligger i framkant med flera nya tekniker.

– Med skräddarsydd behandling kommer vi kunna bromsa sjukdomen tidigare och rädda mer av patientens syn, säger han.

Glaukom, eller grön starr, innebär att trycket i ögat blir så högt att synnerven skadas. Tryckökningen beror på att ögat producerar för mycket vätska eller att vätskan inte har tillräckligt utflöde. Utan behandling kan det leda till blindhet. Glaukom kan behandlas kirurgiskt med en operationsmetod kallad trabekulektomi som har använts i ett halvsekel. Metoden har visserligen utvecklats och blivit säkrare med tiden men är fortfarande ett relativt stort kirurgiskt ingrepp.

– Operationen tar omkring 45 minuter och risken för komplikationer gör att man oftast bara opererar patienter med svår sjukdom. Med så kallad mikroinvasiv glaukomkirurgi är operationen klar på 5-10 minuter, säger Mario-Alexander Economou, ögonkirurg vid S:t Eriks Ögonsjukhus och glaukomforskare vid Karolinska Institutet.

I framkant med ny teknik
Det går inte att ta miste på hans engagemang i forskning och utveckling inom glaukomområdet. På S:t Eriks Ögonsjukhus har han fått möjlighet att arbeta med patienter som har avancerat glaukom och samtidigt ligga i framkant när det gäller användning av ny beprövad teknologi.

– Det är en inspirerande miljö där jag kan kombinera kliniskt arbete och forskning, säger Mario-Alexander Economou.

2015 opererade han de första patienterna i Skandinavien med den nya tekniken, ett slags "bypassoperation" där man sätter in ett sex millimeter långt rör i ögat, via ett snitt i hornhinnan. Den ena änden av röret placeras under bindvävshinnan och den andra i ögats främre kammare. Röret dränerar vätskan från ögats insida till dess utsida. Vätskan tas sedan upp av ögats ytliga kärl och går ut i kroppen. Den senaste typen av mikroimplantat är bara 0,4 mm långt och 40 mikrometer i diameter, alltså knappt synligt för ögat.

– Mikroinvasiv glaukomkirurgi är så riskfri att det lönar sig att operera tidigt i sjukdomsförloppet. Om en patient med lätt förhöjt tryck ändå ska opereras för gråstarr, kan man passa på att sätta in ett rör via samma snitt, säger Mario-Alexander Economou.

Bra resultat med mikroinvasiv teknik
Hittills har han opererat 120 patienter med mikroinvasiv teknik. Av dem har bara fem patienter behövt göra en trabekulektomi inom två år.

– Det är ett mycket bra resultat som kommer att presenteras på en europeisk kongress senare i år, säger han.

S:t Eriks Ögonsjukhus deltar i en multicenterstudie där man analyserar kostnadseffektivitet mellan trabekulektomi och ett av de nya implantaten för patienter med långt framskriden sjukdom. Just nu utvärderar också Mario-Alexander Economou två nya implantat på patienter med så kallat öppenvinkelglaukom. Preliminära resultat av studien är mycket lovande.

– Med det ena implantatet sjunker ögontrycket så mycket att behovet av ögondroppar minskar från 2,9 enheter till 1,1 enheter. Det gör skillnad för patienterna, säger han.

Många glömmer dropparna
Ögondroppar är den traditionella behandlingen för milt till måttligt glaukom men den är inte problemfri.

– Ofta får patienten tre till fyra olika ögondroppar som måste tas flera gånger per dag, utan någon upplevd synförbättring. Patienterna glömmer, de undviker, de droppar fel.

- Resultatet blir successivt försämrat synfält och skador på synnerven, säger Mario-Alexander Economou.

Om två till tre år hoppas han kunna erbjuda sina patienter ett alternativ till de vanliga ögondropparna. Ett flertal långt framskridna studier pågår med mikroimplantat som utsöndrar läkemedlet automatiskt i ögat under 8-16 månader. Att placera en sådan "dosett" i ögat tar bara ett par minuter.

– Då blir vi av med problemen med dropparna. Om patienten ändå behöver opereras så småningom har vi lyckats hålla nere trycket så att skadorna inte har gått så långt. Då har vi en rad olika operationsmetoder att välja mellan. Målet är att skräddarsy behandlingen, bromsa sjukdomen effektivare och förhindra att patienten blir blind under sin livstid, säger han.

Text: Gunilla Eldh

Foto: Johanna Hanno

Presskontakt

Kicki Morsing
Informationschef
Telefon: 08-672 31 34
karin.morsing@sankterik.se

Dela den här sidan:

Tipsa en vän om den här sidan

En länk till den aktuella sidan kommer automatiskt att läggas till i ditt meddelande.