Gå direkt till textinnehållet
Start > Nyheter > Över 900 sällsynta ögonsjukdomar specificerade av europeisk expertgrupp

Över 900 sällsynta ögonsjukdomar specificerade av europeisk expertgrupp

27 februari 2024

Den 29 februari är det den internationella dagen för sällsynta sjukdomar. 2022 blev S:t Erik som enda svenska ögonklinik fullvärdig medlem i den europeiska expertgruppen för sällsynta ögonsjukdomar – ERN-EYE – där över 900 sällsynta ögonsjukdomar specificerats.

Docent och barnögonläkare Stefan Löfgren företräder S:t Erik i ERN-EYE

Syftet med ERN-EYE (European Reference Network) är bland annat att sprida kunskap om sällsynta ögonsjukdomar inom EU, förmedla vård för dessa sjukdomar samt ge kliniska råd i specifika patientfall. Organisationen är indelad i sex huvudområden: barnögonsjukdomar, näthinnesjukdomar, neurooftalmologi, främre segment-sjukdomar, genetik och synhabilitering.

Inom ERN-EYE finns över 900 sällsynta ögonsjukdomar specificerade. Bland dessa sjukdomar märks bland annat retinitis pigmentosa, Lebers hereditära optikusneuropati och Bests sjukdom.

– Det är viktigt för S:t Erik att nätverka med och utbyta erfarenheter med experter i andra länder, särskilt när det gäller sällsynta ögonsjukdomar. Den snabba utvecklingen inom genetisk diagnostik och genterapi gör att vi kommer att kunna individanpassa ögonsjukvården på ett ännu bättre sätt i framtiden, säger docent och barnögonläkare Stefan Löfgren, som företräder S:t Erik i ERN-EYE.

Uppdaterad
27 februari 2024