Gå direkt till textinnehållet

Högspecialiserat och trivsamt

Vill du jobba med högspecialiserad vård på ett av Europas ledande ögonsjukhus, som ändå inte är större än att de flesta känner varandra? På S:t Eriks Ögonsjukhus finns stora möjligheter att utvecklas i sitt yrke, och att hitta sin nisch.

Tre medarbetare på S:t Eriks ÖgonsjukhusNedicto Entenza, Amelie Ekegren och Stina Edin på S:t Eriks Ögonsjukhus.
Foto: Johan Marklund

Ögat är ett av kroppens mest fascinerande och komplexa organ, men det var inte det som var drivkraften när Nedicto Entenza först sökte sig till S:t Eriks Ögonsjukhus i Stockholm 2017. Snarare var det för att få bättre arbetstider än på den vårdavdelning han då arbetade.

– Det var en helt ny värld som öppnade sig. Ögonsjukvård är både brett och djupt. Jag bestämde mig snabbt för att det var detta jag ville ägna mig åt, säger Nedicto, som blev färdig ögonsjuksköterska i juni. Han arbetar nu på mottagningen för ögats främre delar vilket omfattar bland annat glaukom, gråstarr och hornhinnesjukdomar.

Tekniskt avancerat

Kollegan Amelie Ekegren kom också till S:t Eriks Ögonsjukhus som allmänsjuksköterska, utan att veta så mycket om ögonsjukvård. Det var 2009 och hon märkte direkt att den tekniskt avancerade vården och möjligheterna att nischa sig passade henne. Amelie blev färdig specialistsjuksköterska i ögonsjukvård 2013 och idag arbetar hon till 50 procent med mottagningsarbete och resten av tiden med att hålla i forskningsstudier.

– Det är väldigt annorlunda mot vanlig sjukvård och det finns enormt mycket intressant att lära sig. Här har man som sjuksköterska alla möjligheter att utvecklas i professionen och få särskilda ansvarsområden utifrån individuella intressen, säger hon.

Stora landvinningar

Hon får medhåll av Stina Edin, som har arbetat på S:t Erik i drygt tio år, varav de senaste sex som operationssjuksköterska. Hon framhåller även de stora landvinningar som gjorts under senare år inom ögonsjukvård och hur spännande det är.

– Idag kan vi behandla och bota så många fler tillstånd än tidigare. Operationsmetoderna är mycket mindre invasiva och exempelvis injektionsbehandling har utvecklats mycket och gjort det möjligt att bromsa en rad sjukliga förändringar i ögat. Det höjer patienternas livskvalitet enormt och det är väldigt roligt att vara en del av det, säger Stina, som utöver operation arbetar till 50 procent med verksamhetsutveckling.

Nära till varandra

S:t Eriks Ögonsjukhus är ett av Europas ledande ögonsjukhus, med ett rikstäckande uppdrag och omfattande forskning. Här arbetar cirka 420 personer. Det är lätt att lära känna varandra, korta beslutsvägar och aldrig långt till kolleger att rådfråga, berättar Stina, Amelie och Nedicto.

– Det är väldigt lätt att trivas. Här satsar man på kompetensutveckling och på att medarbetarna ska växa i professionen.

S:t Eriks Ögonsjukhus i framkant
S:t Eriks Ögonsjukhus bedriver högspecialiserad planerad och akut vård i den absoluta framkanten. Här finns en rad spännande karriärvägar för sjuksköterskor och möjlighet att på betald arbetstid läsa till ögonsjuksköterska eller operationssjuksköterska. Specialistutbildade sjuksköterskor kan även utbilda sig till exempelvis ortoptist och det finns goda möjligheter att forska. Om ett år flyttar verksamheten till nya lokaler i Hagastaden i Stockholm.

Text: Next Media. Foto: Johan Marklund. Ursprungligen publicerad i Framtidens Karriär den 14 oktober 2019. 

Uppdaterad
2 juni 2023