Gå direkt till textinnehållet
Start > Nyheter > Större klinisk studie om lovande glaukombehandling startar i vår

Större klinisk studie om lovande glaukombehandling startar i vår

9 februari 2022

Forskare vid Umeå universitet, Karolinska Institutet och S:t Eriks Ögonsjukhus startar till våren 2022 en större klinisk studie om vitamin B3, nikotinamid, som skydd för synnerven. På sikt kan försöken resultera i en ny behandlingsmetod för glaukom.

Fyra forskare i ett laboratorium.

Under våren 2022 startar en klinisk studie som kan resultera i en ny behandling för glaukompatienter.

I tidigare studie med cell- och djurmodeller har kosttillskott med nikotinamid (en variant av B-vitamin) bromsat de nedbrytande metabola processerna i nervcellerna och därigenom skyddat synnerven. I en annan mindre klinisk studie har forskare visat att en kort tids nikotinamidbehandling har kunnat återställa en viss synfunktion hos glaukompatienter. Resultatet av dessa tidigare studier ser lovande ut.  

Under våren 2022 startar en större klinisk studie med fler deltagare under en längre tid för att utvärdera effekten av nikotinamidbehandlingen och dess långsiktiga resultat av behandlingen. Cirka 300 patienter förväntas delta i studien, varav mellan 60 och 75 patienter vid S:t Eriks Ögonsjukhus. Studien som kommer att pågå under några år, leds av Umeå universitet och genomförs i samarbete med Karolinska Institutet, S:t Eriks Ögonsjukhus samt ögonkliniker i Göteborg, Malmö och Tranås. 

Idag är den enda tillgängliga behandlingen för patienter med glaukom att sänka ögontrycket. 

En ljushårig man med svart kavaj.
Gauti Johannesson, docent och överläkare. Foto: Johan Gunséus

– Om vår studie visar på ett positivt utfall kan det resultera i en ny effektiv behandling för patienter med glaukom – det skulle innebära ett genombrott i glaukomsjukvården, säger Gauti Jóhannesson, docent vid Umeå universitet, överläkare vid Norrlands universitetssjukhus och ansvarig för studien. 

De tidigare studierna som har genomförts har gett ett gott resultat, och nu tas nästa steg för att se hur utfallet blir när ett större antal patienter deltar.

En man med skägg och blå skjorta.
Pete Williams, docent och forskargruppsledare. Foto: Johan Gunséus

– Vi är mycket glada över att ha kommit till den här fasen då vi ska utvärdera effekten av behandlingen med nikotinamid. Om behandlingen även får den långsiktiga effekt som vi hoppas på, är det mycket betydelsefullt för glaukompatienter, säger Pete Williams, docent och forskargruppsledare, vid Karolinska Institutet och S:t Eriks Ögonsjukhus.

 

 

 

Om den kliniska studien

Under våren 2022 startar en klinisk studie som kommer att utvärdera om nikotinamid kan förbättra synen hos patienter med glaukom. 

Endast patienter med nyupptäckt och obehandlat glaukom kan delta i den kliniska studien. Patienter kan bli remitterade till S:t Eriks Ögonsjukhus via sin ögonläkare eller via sin optiker, från och med februari. Behandlingen startar i mars 2022.

Studien leds av Umeå universitet och genomförs i samarbete med Karolinska Institutet, S:t Eriks Ögonsjukhus samt ögonkliniker i Malmö, Tranås och Göteborg.

Har du frågor om eventuell medverkan i studien kontakta professor Rune Brautaset på rune.brautaset@ki.se

Fakta om glaukom

Glaukom är en komplex sjukdom som drabbar synnerven. Glaukom är den vanligaste orsaken till obotlig blindhet i världen. 

  • Cirka 100 000 personer i Sverige har diagnosen glaukom.
  • Cirka 100 000 personer är odiagnosticerade.
  • Förhöjt ögontryck, ålder och ärftlighet är de största riskfaktorerna.

Uppdaterad
9 februari 2022