Gå direkt till textinnehållet
Start > Nyheter > Ögonkirurgen Elin Bohman disputerar med avhandling om rinnande tårar och stopp i tårvägarna

Ögonkirurgen Elin Bohman disputerar med avhandling om rinnande tårar och stopp i tårvägarna

18 maj 2021

Ögonkirurgen Elin Bohman försvarar sin avhandling "Epiphora – lmpact on vision, outcome of lacrimal surgery and investigations with ultra-high-frequency ultrasound" den 28 maj 2021. Den handlar om problem med rinnande tårar och stopp i tårvägarna och hur de kan behandlas och opereras.

Elin Bohman möter många patienter med tårvägsproblem i vården och såg behovet av att öka kunskapen på området för att kunna hjälpa dem bättre.

Hallå där, Elin Bohman, vad handlar din avhandling om?

– Jag har undersökt olika aspekter med problemet rinnande tårar och stopp i tårvägarna. De frågor vi försökt besvara är hur mycket problem rinnande tårar orsakar i vardagen, hur vi undersöker och behandlar tårvägspatienter i nuläget, hur våra tårvägsoperationer fungerar på lång sikt och slutligen om vi med den senaste ultraljudstekniken kan få ledtrådar till hur det aktiva dränaget av tårar fungerar, säger Elin Bohman, ögonplastik- och ögonhålekirurg vid S:t Eriks Ögonsjukhus och doktorand vid institutionen för klinisk neurovetenskap, Karolinska Institutet.

Varför valde du just det här ämnet?

– Jag möter många patienter med tårvägsproblem i min kliniska vardag och såg behovet av att öka vår kunskap kring dessa sjukdomar.

Vilket är det viktigaste resultatet från din avhandling?

– Att en av våra vanligaste tårvägsoperationer, sondering och slangnedläggning, inte har en bra lyckandefrekvens på lång sikt om tårvägsstoppet sitter nedanför tårsäcken. Det gör att man kan välja en annan metod med bättre prognos i stället.

Vad hoppas du att din avhandling kommer att leda till?

– Att man får upp ögonen för att rinnande ögon inte bara är ett litet problem. För vissa patienter kan det vara mycket handikappande i vardagen.

Vad ska du göra när du är klar med avhandlingen?

– Vår forskargrupp har faktiskt redan dragit igång nya spännande studier; den här gången tittar vi på blodflöde vid olika typer av tumörbehandlingar och operationer i ögonlocken.

Varför är det viktigt att forska?

– För att vi ska kunna öka vår kunskap och lära oss mer om hur saker fungerar och hänger ihop. Inom medicinsk forskning så leder det i slutänden till att vi kan hjälpa människor på bättre och effektivare sätt.

Uppdaterad
20 maj 2021