Gå direkt till textinnehållet
Start > Nyheter > Ögonforskningen expanderar när forskargrupp delas

Ögonforskningen expanderar när forskargrupp delas

11 mars 2021

Ögonforskningen vid S:t Eriks Ögonsjukhus och Karolinska Institutet går framåt när den befintliga forskargruppen inom retina och ögononkologi delas i två för att renodla forskningslinjerna. Specialistläkare och docent Gustav Stålhammar och forskaren Helder André kliver in som nya forskargruppsledare.

Två män, en mörkhårig och en ljushårig med glasögon.

Helder André och Gustav Stålhammar.

Forskargruppen Seregard/Kvanta, som till nu forskat inom både retina och ögononkologi vid S:t Eriks Ögonsjukhus och institutionen för klinisk neurovetenskap, Karolinska Institutet, delades vid årsskiftet i två. Gruppen har växt med åren och har flera bärkraftiga forskningslinjer.

En man med glasögon och skägg i blå skjorta.
Rune Brautaset. Foto: Johanna Hanno
– Detta är självklart positivt för Karolinska Institutet och S:t Eriks Ögonsjukhus. Nu får forskningen en bättre tematisk och korrekt indelning, vilket gör det lättare att exponera forskningslinjerna framöver, säger Rune Brautaset, chef för avdelningen för ögon och syn vid institutionen för klinisk neurovetenskap vid Karolinska Institutet, lokaliserad till S:t Eriks Ögonsjukhus.

Ögonspecialist och docent Gustav Stålhammar blir ny forskargruppsledare för gruppen som forskar inom ögononkologi och ögonpatologi. Han delar därmed ledarskapet för gruppen, som kallas Stålhammar/Seregard, med professor Stefan Seregard.

Forskaren Helder André blir i sin tur ny forskargruppsledare för gruppen som forskar inom retina, ett ansvar som delas med professor Anders Kvanta. Gruppen kallas Kvanta/André.

För att kunna bilda en forskargrupp krävs en tydlig och långsiktig forskningslinje med fler än två forskare inom ett område. Det krävs även ekonomi och aktivitet som är bärkraftig, samt personal inom projekten.

– Nu blir de som faktiskt leder forskningsverksamheten forskargruppsledare, samtidigt som Gustav Stålhammar och Helder André också får en större möjlighet att prägla gruppernas utveckling framöver. Båda har planer på att expandera. Att vi nu kan visa fram två grupper med tydliga inriktningar bör också göra det lättare att attrahera duktiga medarbetare, säger Rune Brautaset.

Text: Helena Mayer

Uppdaterad
11 mars 2021