Gå direkt till textinnehållet
Start > Nyheter > Filantropisk donation möjliggör rekrytering av stamcellsforskare som ska framställa ögats tappar och

Filantropisk donation möjliggör rekrytering av stamcellsforskare som ska framställa ögats tappar och stavar för klinisk användning

10 maj 2021

En privat filantropisk donation har gjort det möjligt för S:t Eriks Ögonsjukhus att finansiera en tvåårig anställning av stamcellsforskaren David Brenière-Letuffe vid Karolinska Institutet. Han har anslutit till ett forskningsprojekt med målet att framställa kliniskt transplanterbara fotoreceptorer (synceller; tappar och stavar) från embryonala stamceller och använda dem för att ersätta döda celler vid ärftlig eller åldersrelaterad makuladegeneration (AMD) i ögat. 

Ögats näthinna.

En man med kort ljust hår i kostym och blå skjorta.
Patrik Malmunger. Foto: Eva Tov
– Den tvååriga anställningen av David Brenière-Letuffe finansieras med filantropiska medel. Filantropiskt stöd, oavsett om det är stort eller litet, gör stor skillnad och är avgörande för att vi ska kunna bedriva ögonforskning på högsta nivå, säger Patrik Malmunger, chef för externa relationer på S:t Eriks Ögonsjukhus.

AMD är den vanligaste orsaken till blindhet hos äldre. Orsaken är att så kallade retinala pigmentepitelceller (RPE-celler), som ger fotoreceptorerna näring, degenererar och dör varpå fotoreceptorerna också dör och synen förloras. En möjlig framtida behandling skulle kunna vara att transplantera nya RPE-celler bildade från embryonala stamceller.

Ett forskarteam vid S:t Eriks Ögonsjukhus och Karolinska Institutet, som har verkat inom området i många år, hittade nyligen specifika markörer på ytan av RPE-cellerna som kan användas för att isolera och rena fram dessa näthinneceller.

Fyndet har möjliggjort utvecklingen av ett robust protokoll som säkerställer att differentieringen av embryonala stamceller till RPE-celler är effektiv och att det inte sker någon kontaminering av andra celltyper. Teamet har nu påbörjat produktionen av RPE-celler enligt det nya protokollet inför en första klinisk studie, som planeras inom de närmsta åren.

Ska framställa fotoreceptorer

I mars år 2021 rekryterades stamcellsforskare och postdoktor David Brenière-Letuffe till teamet. Hans expertis ligger inom pluripotent stamcellsdifferentiering till hjärtvävnad. Nu kommer han att använda sig av denna kunskap i forskarteamets nästa försök att framställa kliniskt transplanterbara fotoreceptorer från embryonala stamceller, som ska användas för att ersätta döda celler vid AMD.

En man i läkarrock.
Anders Kvanta. Foto: Eva Tov
– Vårt mål är att återskapa förlorad syn och David Brenière-Letuffe har en fantastisk bakgrund inom stamcellsbiologi. Han är också väldigt trevlig och vi är övertygade om att han kommer att passa bra in i teamet, säger Anders Kvanta, överläkare på S:t Eriks Ögonsjukhus och adjungerad professor vid Karolinska Institutet.

David Brenière-Letuffe kommer att fungera som en brygga mellan två laboratorier, som forskarna Anders Kvanta och Helder André vid S:t Eriks Ögonsjukhus och Fredrik Lanner vid institutionen för klinisk vetenskap, intervention och teknik, Karolinska Institutet, leder.

En man med glasögon och skägg i mörk tröja.
David Brenière-Letuffe Foto: Privat
– Ögat är ett av få organ i människokroppen där bevis finns för att regenerativ terapi kan vara effektiv, och förbättra synfunktion. Projektet ger en unik möjlighet att få testa den terapeutiska potentialen hos differentierade stamceller i ögat. Som cellbiolog som har specialiserat sig på pluripotent stamcellsdifferentiering, kunde jag bara säga ja till möjligheten att få vara en del av ett så lovande forskningsfält, säger David Brenière-Letuffe.

Uppdaterad
10 maj 2021