Gå direkt till textinnehållet
Start > Nyheter > Stol-projekt för ögonspolning tilldelas 100 000 kronor från Innovationsfonden

Stol-projekt för ögonspolning tilldelas 100 000 kronor från Innovationsfonden

10 februari 2020

Ögonakuten vid S:t Eriks Ögonsjukhus har beviljats 100 000 kr från Innovationsfonden i Region Stockholm för att utveckla en stol för ögonspolning av patienter, som är i behov av akut ögonsjukvård på grund av kemiska eller andra irriterande ämnen i ögat.

Till ögonakuten vid S:t Eriks Ögonsjukhus söker nästan dagligen patienter som vid olyckor fått ögonirriterande alternativt ögonskadliga ämnen i ögat. Enligt vårdprogrammet för kemiska frätskador på ögat ska det drabbade ögat/ögonen spolas med en till sex liter vätska vilket tar cirka 30 minuter att utföra.

På ögonakuten utförs ögonspolningen idag genom att patienten ligger på en brits med huvudet nästan hängande utanför huvudänden. Vårdpersonalen sitter lutad över patienten när de utför ögonspolningen. Vätskan som ögat spolas med rinner ner för patientens ansikte och samlas upp i en hink nedanför patientens huvud.

Proceduren innebär risk för spill samt att vårdpersonalen får vätskan på sig, trots att de använder skyddsförkläde. Efter genomförd spolning lyfter vårdpersonalen sedan upp den tunga uppsamlingshinken med vätskan i för att tappa ur den i sköljrummet, viket även det innebär risk för spill och att vårdpersonalen blir exponerad för vätskan.

En kvinna i glasögon och uppsatt hår med sjukhuskläder.
Lisa Bladin. Foto: Eva Tov
– Målet med projektet är att ta fram en spolstol för ökad komfort för patienten, bättre arbetsmiljö ur ergonomisynpunkt för personalen samt förbättra hygienaspekten genom att minska risk för spill och hantering av kemikalier och ögonretande ämnen på ögonakuten, säger Lisa Bladin, chefsjuksköterska på ögonakuten på S:t Eriks Ögonsjukhus, som leder projektet tillsammans med Linda Kwenga Koppari optiker och TF sektionschef.

På längre sikt är målet att alla vårdinstanser i Sverige som utför ögonspolning ska kunna använda spolstolen. 

Uppdaterad
4 februari 2021