Gå direkt till textinnehållet
Start > Nyheter > Ögonspecialisten och cancerforskaren Gustav Stålhammar tilldelas 1,3 miljoner från Cancerfonden

Ögonspecialisten och cancerforskaren Gustav Stålhammar tilldelas 1,3 miljoner från Cancerfonden

12 november 2020

Ögonspecialisten och forskaren Gustav Stålhammar, vid S:t Eriks Ögonsjukhus och Karolinska Institutet, har i hög konkurrens tilldelats 1,3 miljoner i forskningsmedel under tre år från Cancerfonden. Forskningsprojektet handlar om att förutse och förebygga död i cancersjukdomen uvealt melanom.

En blond man med glasögon i sjukhusuniform framför ett mikroskop.

Gustav Stålhammar.

Cancerfondens forskningsnämnd har fattat beslut om att dela ut totalt 799 miljoner kronor år 2020, vilket är det största beloppet i Cancerfondens historia. För Gustav Stålhammars del innebär anslaget att Cancerfonden ersätter honom för den tiden han är ledig från sjukhuset för att jobba med forskning med 1,3 miljoner under tre år.

– Min forskning syftar i slutänden till att förbättra överlevnaden i uvealt melanom - nästan den enda cancer som har samma dåliga prognos nu som för ett halvt sekel sedan. Detta gör jag, mina doktorander och övriga anknutna genom att förfina våra metoder att förutse enskilda tumörers aggressivitet, säger Gustav Stålhammar, ögonspecialist vid S:t Eriks Ögonsjukhus och forskare vid Karolinska Institutet.

Till exempel utvecklar Gustav Stålhammars forskargrupp just nu ett test som baseras på ett vanligt blodprov taget i armen, istället för de betydligt mer invasiva tekniker som man annars måste använda för att förutse hur aggressiv en tumör är. Patienter med de mest aggressiva tumörerna vill forskarna sedan inkludera i en klinisk studie med ett läkemedel som förhoppningsvis kan minska risken att utveckla dottertumörer.

– Anslaget betyder att jag får mer tid och ro att ägna mig åt det här mycket viktiga arbetet. I sin tur blir det då möjligt att tidigare nå ut med våra resultat så att de kommer patienterna till nytta. Jag är väldigt tacksam för att även Cancerfonden visat att de tycker detta är viktigt, och för alla de gåvor och donationer från privatpersoner och företag som gjort anslaget möjligt, säger Gustav Stålhammar.

I oktober 2020 blev Gustav Stålhammar även färdig specialist i klinisk patologi. Det innebär att han blivit dubbelspecialist inom ögon och patologi, som en av två i Sverige tillsammans med professor Stefan Seregard, bägge verksamma vid S:t Eriks Ögonsjukhus.

Uppdaterad
4 februari 2021