Gå direkt till textinnehållet
Start > Nyheter > Nya ögonakuten anpassad för svåra patientfall

Nya ögonakuten anpassad för svåra patientfall

18 september 2020

Ögonakutens nya lokaler ger bättre förutsättningar för handledning och utbildning. En bakre korridor underlättar när ögonläkarna behöver konsultera varandra i svåra patientfall.

En ljushårig och en mörkhårig kvinna i sjukhusuniform som står inne på ett akutrum.

Eva Zand, medicinskt ansvarig läkare och ST-läkaransvarig på S:t Eriks Ögonsjukhus ögonakut, och Linda Kwenga Koppari, biträdande chefsoptiker, är glada över ögonakutens nya undersökningsrum.

S:t Eriks ögonakut har många vårdsökande varje dag. Långt ifrån alla behöver egentligen komma till ögonakuten, men vissa har skador eller besvär där vården absolut inte kan vänta. Därför gäller det att ha ett system som snabbt sorterar patienterna så att rätt vård kan ges i rätt tid.

– Några som kommer till ögonakuten får råd om egenvård som de kan utföra hemma, medan andra kanske har fått skräp under ögonlocket som snabbt kan åtgärdas av en av våra optiker eller ögonsjuksköterskor. På detta vis blir väntetiden inte onödigt lång för dem med allvarliga akuta besvär som snabbt måste undersökas av en ögonspecialist, säger Linda Kwenga Koppari, biträdande chefsoptiker vid ögonakuten.

Läkaren Eva Zand är medicinskt ansvarig på akuten samt ST-läkaransvarig. Hon har arbetat på S:t Eriks ögonakut i 20 år, längre än någon annan.

– Jag tycker det är jättekul och trivs med att inte riktigt veta hur morgondagen ska se ut. Akuten är ett ställe där vi som personal alltid måste vara redo för förändring. Vi ska kunna ta emot många patienter per dag, säger hon.

Linda Kwenga Koppari och Eva Zand berättar att de stora avstånden mellan undersökningsrummen har varit ett bekymmer, men i de nya lokalerna är rummen placerade närmare varandra. Foto: Jens Sølvberg
Icke-akuta patienter som bör undersökas av en ögonläkare inom den närmaste tiden, hänvisas till någon av de privata ögonmottagningar som jobbar på uppdrag av Region Stockholm. Ett annat alternativ för dessa patienter är att få komma till S:t Eriks utbildningsmottagning, som ligger vägg i vägg med ögonakuten.

– Utbildningsmottagningen är ett unikt samarbete med Karolinska Institutets optikerutbildning. Där kan patienter som inte bedöms ha akuta besvär men ändå behöver träffa en ögonläkare få en bokad tid inom två dagar. Där får de träffa optikerstudenter under handledning, ST-läkare och ögonspecialist, säger Linda Kwenga Koppari.

På ögonakuten arbetar optiker med magisterkompetens, ögonsjuksköterskor, sjuksköterskor, undersköterskor, ögonspecialistläkare samt legitimerade läkare, så kallade ST-läkare, som gör sin specialisttjänstgöring på S:t Erik.

S:t Eriks Ögonsjukhus nya lokaler är specialbyggda för modern ögonsjukvård. Eva Zand och Linda Kwenga Koppari visar ögonakutens nya väntrum. Foto: Jens Sølvberg
– På akuten har vi många vanliga åkommor och flera av dessa kan ST-läkarna klara utan handledning, men ibland dyker det upp något mer ovanligt fall. Jag finns alltid tillgänglig om ST-läkarna behöver fråga mig någonting, och om det krävs kan vi rådfråga specialisterna inom sjukhusets övriga sektioner, säger Eva Zand.

I S:t Eriks gamla lokaler var de stora avstånden mellan undersökningsrummen ett bekymmer. I de nya lokalerna är rummen placerade närmare varandra.

Flera av patientfallen kan ST-läkarna klara utan handledning, men ibland dyker det upp något mer ovanligt fall. Linda Kwenga Koppari och Eva Zand samtalar i den bakre korridoren. Foto: Jens Sølvberg
En finess är den så kallade bakre korridoren. Varje mottagningsrum har dörrar åt två håll. Den ena dörren, där patienten går in, vetter mot väntrummet och den andra som vetter mot den bakre korridoren är endast till för personalen.

– Jag tycker mycket om planlösningen. Att undersökningsrummen är tillgängliga från två håll underlättar min handledning av ST-läkarna, säger Eva Zand.

Säkerheten blir också bättre i de nya lokalerna. Den bakre korridoren ger personalen en reträttväg ifall de skulle utsättas för hot eller våld från en patient eller anhörig. Planlösningen är dessutom bättre ur ett sekretessperspektiv, anser Linda Kwenga Koppari.

– Tidigare har vi diskuterat patientfall på ytor där också andra patienter rör sig. Trots att vi aldrig nämner namn, är det mycket säkrare att stå i en separat korridor och samtala, avslutar hon.

Text: Maja Lundbäck 

Uppdaterad
2 december 2020