Gå direkt till textinnehållet
Start > Nyheter > Ny sterilteknisk avdelning ger ökad patientsäkerhet

Ny sterilteknisk avdelning ger ökad patientsäkerhet

8 september 2020

Nya diskdesinfektorer i toppklass och specialanpassade hissar där rent och smutsigt gods tar varsin väg. S:t Eriks Ögonsjukhus nya lokaler garanterar en hög sterilitetsnivå och stärkt patientsäkerhet.

S:t Eriks Ögonsjukhus nya steriltekniska utrustning är av yttersta toppklass, säger Sara Meurling, undersköterska och Andreas Bolin, sektionsledare vid S:t Eriks steriltekniska avdelning.

En våning upp från S:t Eriks nybyggda operationssalar breder en alldeles ny sterilteknisk avdelning ut sig över nästan ett halvt våningsplan. Här arbetar steriltekniker med att diska, sterilisera och plocka ihop alla de operationsinstrument som behövs under en ögonoperation.

– Vår nya steriltekniska avdelning är ett jättelyft. Vi har haft en bra sterilteknisk avdelning tidigare också, som har följt alla regelverk, men nu får vi helt nya maskiner som möter upp även mot framtidens kommande krav på renlighet, förklarar Andreas Bolin, sektionsledare vid S:t Eriks Ögonsjukhus klinik för anestesi och operation.

I takt med ökad antibiotikaresistens i samhället, höjs ständigt kraven på hur diskning och sterilisering ska gå till. Nyinvesteringen i S:t Eriks Ögonsjukhus sterilteknik gynnar patientsäkerheten och minskar risken för infektioner.

De nya diskdesinfektorerna och autoklaverna är av yttersta toppklass. De fungerar som stora desinficerande och steriliserande diskmaskiner, och larmar om operationsinstrumenten av någon anledning inte har rengjorts korrekt.

– I våra datasystem kan vi se att maskinerna gör vad de ska och håller rätt temperatur. Vi får bättre kontroll över våra processer och kan säkerställa att det som kommer ut är höggradigt rent, säger Andreas Bolin.

Sara Meurling och Andreas Bolin granskar operationsinstrumenten efter rengöringen i den nya diskdesinfektorn. Foto: Jens Sølvberg
Det finns två hissförbindelser mellan steriltekniska avdelningen och operationsavdelningen: en hiss som kör smutsigt gods och en som kör sterilt gods.

– Allt följer rätt väg, så det finns ingen risk för korskontamination, säger undersköterskan Sara Meurling som har varit ansvarig för detaljerna i uppbyggnaden av S:t Eriks Ögonsjukhus nya steriltekniska avdelning.

Inför en operation av exempelvis grå starr plockar personalen på steriltekniska avdelningen inte bara ihop rätt instrument, de ordnar också fram rena rockar och handskar som skickas till operationsvåningen i den rena hissen.

Allt tas emot av personal i ett särskilt uppdukningsrum innan de körs in till operationssalarna. När operationen är färdig skickar operationspersonalen upp de smutsiga instrumenten i smutshissen. På steriltekniska avdelningen placeras godset på en inlastare som automatiskt låter det åka in i diskdesinfektorerna.

– Man behöver inte lasta själv. Vi får också nya tekniska lösningar med höj- och sänkbara diskbänkar som förbättrar ergonomin, säger Sara Meurling.

Förut körde man in smutsigt gods på samma sida av diskdesinfektorerna där man tog ut det rena godset, och fick hålla ordning manuellt. Men i den nya steriltekniska avdelningen kommer det höggradigt rena godset ut ur maskinerna på andra sidan, i ett annat rum – det så kallade packrummet.

– I packrummet sitter personal i sterila operationskläder och tittar på vartenda instrument i mikroskop för att kontrollera att det är rent och inte har någon rost eller någon bristning i metallen, säger Andreas Bolin.

Sara Meurling visar en av kabinettdiskdesinfektorerna, som till och med kan diska en hel patientsäng om det behövs. Foto: Jens Sølvberg
Bakterierna är nu borta, men vissa sporer finns kvar. För att göra instrumenten redo inför operation återstår därför ett viktigt steg – steriliseringen. De flesta instrument som inte består av plast, kan ångas i sterila aluminiumlådor, så kallade containrar. Tidigare har man torkat av containrarna manuellt. Men nu kan de diskas i någon av de nya kabinettdiskdesinfektorerna som rymmer en hel vagn med containrar.

–  Efter de här processerna är godset återigen sterilt och redo för en ny operation. Det blir mycket högre patientsäkerhet så här, avslutar Sara Meurling.
 
Text: Maja Lundbäck

Uppdaterad
12 april 2021