Gå direkt till textinnehållet

S:t Erik köper VR-simulator för klinisk träning av ögonkirurgi

9 december 2019

S:t Eriks Ögonsjukhus har nyligen köpt en avancerad VR-simulator. Den ska användas av ögonkirurger vid klinisk träning av både främre och bakre ögats kirurgi.

Eyesi-surgical-simulator-Foto-VRmagic

Eyesi-simulatorn.

Den så kallade Eyesi-simulatorn är en relativt unik utrustning som kan liknas med simulatorer som piloter tränar med och använder innan de får flyga. 

Kindaker-Goran-webb
Göran Kindåker Foto: Eva Tov
– Detta är den mest använda simulatorsutrustningen för ögonkirurgi som vi känner till och är nödvändig ur ett utbildningsperspektiv, säger Göran Kindåker, verksamhetschef vid kliniken för främre segmentet, glaukom, neurooftalmologi och ögonplastik vid S:t Eriks Ögonsjukhus.

Eyesi-simulatorn ger grundläggande färdighetsträning, utbildning i kirurgiska ingrepp och komplikationshantering. Steg för steg guidas användaren vidare till en högre färdighetsnivå.

Både nybörjare och erfarna kirurger kan ha nytta av simulatorbaserad träning med VR-teknik. Simulatorn avger en objektiv och detaljerad utvärdering av kunskaper och färdigheter efter varje träningsmoment.

Eyesi-simulatorn används redan på bland annat Royal College of Ophthalmologists i London, för utbildning av ögonkirurger.

Uppdaterad
27 april 2020