Gå direkt till textinnehållet
Start > Nyheter > Forskning om glaukom tilldelas medel från Åke Wibergs Stiftelse

Forskning om glaukom tilldelas medel från Åke Wibergs Stiftelse

19 december 2019

Pete Williams, forskargruppsledare vid Karolinska Institutet och S:t Eriks Ögonsjukhus, får 200 000 kronor i anslag från Åke Wibergs Stiftelse för forskning kring biomarkörer och glaukom.

Syftet med den aktuella studien är att identifiera nya biomarkörer för så kallat exfoliationsglaukom och öppenvinkelglaukom. Studien genomförs i samarbete med Amelie Botling-Taube, ögonkirurg, forskare och sektionschef för glaukomsektionen vid S:t Eriks Ögonsjukhus.

Glaukom drabbar runt 80 miljoner människor i världen och är den vanligaste orsaken till obotbar blindhet. Vad som orsakar synnervsskadorna är inte helt känt, men ett förhöjt ögontryck är en hög riskfaktor för många glaukompatienter.

Pseudoexfoliationsyndrom (PEX) är ett åldersrelaterat tillstånd där inlagring av fibrin sker i den främre delen av ögat. Personer med PEX har både en ökad risk för att utveckla glaukom och för att drabbas av komplikationer i samband med gråstarrskirurgi. Exfoliationsglaukom leder också till snabbare utveckling av synnervsskador jämfört med kroniskt öppenvinkelglaukom. 

En blond man i rosa skjorta.
Pete Williams. Foto: Bildmakarna
– I samband med gråstarrsoperationer kommer vi att undersöka blodprover och vätskor från ögat hos patienter med eller utan glaukom, för att identifiera biomarkörer som finns både i ögat och övriga kroppen hos glaukompatienter. Dessa biomarkörer för glaukom kan i förlängningen ligga till grund för nya synnervsskyddande läkemedel, säger Pete Williams.

Åke Wibergs Stiftelse
Mer om Pete Williams forskning

Text: Helena Mayer

Uppdaterad
16 december 2020