Gå direkt till textinnehållet

Crosslinking

Vi använder crosslinking för att bromsa sjukdomsförloppet på keratokonus. Målet är att du ska behålla den syn du fortfarande har kvar.

Vi behandlar dig med hjälp av crosslinking om du har keratokonus och om din syn blir sämre.

Behandling

När du kommer till oss börjar vi med att ta bilder på hornhinnans form, topografi. Du får sedan en bedövningsdroppe i ögat. Därefter skrapar vi av det yttersta cellagret på hornhinna och droppar riboflavin, vitamin B2, i ögat med jämna mellanrum under 30 till 90 minuter. Slutligen lyser vi ultraviolett ljus på ögat i 30 minuter.

Du ligger på rygg under behandlingen som är smärtfri. En behandling tar två till tre timmar.

Efter behandling

Efter behandlingen kan du ha en intensiv smärta, skavkänsla och ökat tårflöde i ögat de första två till tre dagarna. Det beror på att du får ett sår på hornhinnan av behandlingen. Du lindrar smärtan med smärtstillande tabletter.

Planera så att du kan vara ledig den första veckan efter behandlingen. Synen återhämtar sig långsamt under de kommande veckorna. Inledningsvis är du väldigt ljuskänslig, men det avklingar efter hand.

Första veckan efter behandlingen tar du kortisondroppar och antibiotikasalva tre gånger om dagen. Du kan även ta smörjande droppar som finns receptfritt på apoteket om ögat fortfarande känns irriterat.

Använd inte kontaktlinser på det behandlade ögat innan du har fått klartecken från oss.

Observerar att du inte får köra bil direkt efter behandlingen, eftersom du får ett förband över det behandlade ögat.

Komplikationer

Läkningstiden kan variera från person till person. Det finns en liten risk för infektion och för ärrbildning. Ärrbildningen påverkar ytterst sällan synen, men risken för det ökar om du börjar använda kontaktlinser för tidigt.

Återbesök

Efter sex veckor kommer du på ett återbesök. Ska du behandla även det andra ögat gör vi det i samband med återbesöket.

Granskare Branka Samolov, överläkare

Sidansvarig Webbredaktionen

Uppdaterad
6 februari 2019