Gå direkt till textinnehållet

Crosslinking

Crosslinking används för att bromsa sjukdomsförloppet vid keratokonus och andra liknande hornhinnesjukdomar. Målet är att din syn inte ska fortsätta att försämras.

Behandling

När du kommer till oss börjar vi med att ta bilder på hornhinnans form och tjocklek. Efter att du fått en bedövningsdroppe i ögat skrapar vi bort det yttersta cellagret på hornhinnan. Det tar bara några minuter och är inte smärtsamt. Därefter droppar vi vitamin B2 över ögat som sedan blir belyst med ultraviolett ljus. 

Du ligger på rygg under behandlingen. Du får korta pauser då du kan resa på dig. Undersökning och behandling tar totalt ett par timmar.

Efter behandling

Det är vanligt att känna en intensiv smärta, skavkänsla och ökat tårflöde i ögat efter behandlingen. De första två till tre dagarna är mest besvärliga. Du får läkemedel som lindrar smärtan och retningen i ögat samt skyddar mot infektion.
 
Direkt efter behandlingen ser du suddigt. Synen återhämtar sig dock under de följande veckorna. I början är du också mycket ljuskänslig, men även det avtar med tiden. Receptfria smörjande droppar lindrar dessa symtom.
 
Planera så att du kan vara ledig den första veckan efter behandlingen. Rådgör med din behandlande läkare om du vill återgå till arbetet tidigare.
 
Du måste ha ett klartecken från oss innan du får

  • använda kontaktlinser på det behandlade ögat
  • köra bil.

Observera att du absolut inte får gnugga eller trycka på ögat! Vare sig efter crosslinking-behandlingen eller generellt vid keratokonus.

Komplikationer

Läkningstiden kan variera från person till person. Det finns en liten risk för infektion och för ärrbildning. De läkemedel du får efter behandlingen minimerar den risken. Risken för infektion och ärrbildning ökar om du börjar använda kontaktlinser för tidigt.

Återbesök

Efter cirka 1,5 månad kommer du på ett återbesök. Om du även ska behandla det andra ögat gör vi det ofta vid återbesöket. I samband med återbesöket får du också information om vilka glasögon eller kontaktlinser du kan behöva i fortsättningen.

Granskare Branka Samolov, överläkare

Uppdaterad
14 januari 2022