Gå direkt till textinnehållet

Kontaktlinsbesvär

Du som använder kontaktlinser kan drabbas av både akuta och icke akuta besvär.

Akuta besvär

Ett ensidigt ilsket rött och värkande öga i kombination med ljuskänslighet kan betyda att hornhinnan är infekterad. En sådan infektion kan leda till en bestående synnedsättning om du inte får behandling i tid.

Risken att drabbas av en bakterieinfektion ökar om du slarvar med att rengöra dina linser eller använder dem längre än vad som är avsett. Att sova med linser, även med så kallade dygnet-runt-linser, kan vara en bidragande orsak.

Vid akuta besvär behöver du snabbt komma till en ögonläkare och få en diagnos.

Mindre akuta besvär

Vanliga och mindre allvarliga besvär är att ögonen svider, känns torra och grusiga. Besvären brukar medföra att ögonen lätt blir irriterade när du har linser och att du inte kan använda linserna under lika lång tid som tidigare.

Mindre akuta besvär kan bero på att hornhinnan inte är tillräckligt fuktig, till exempel om du sitter länge framför en bildskärm och inte blinkar så ofta. Linser med låg syregenomsläppning kan vara en orsak till besvären. Normalt åldrande och hormonella faktorer kan göra att den så kallade tårfilmens kvalitet försämras och hornhinnan blir för torr.

Med den här typen av besvär bör du i första hand vända dig till din optiker.

Behandling

Vid akuta besvär måste en ögonläkare titta på hornhinnan med mikroskop för att kunna konstatera en inflammation. Ofta tar vi ett ytligt prov från hornhinnan, efter att du fått en bedövande droppe. Provet skickas till ett laboratorium som undersöker om det finns bakterier. I många fall får du påbörja en intensiv behandling med antibiotika direkt, eftersom en bakterieinfektion kan vara mycket skadlig för hornhinnan.

Mindre akuta besvär kan vanligtvis lindras genom att du använder tårersättning ofta och inte har dina linser så lång tid. Vänd dig till din optiker som kan bedöma om linsen har bra passform och är av lämplig typ. En optiker kan remittera dig till en ögonläkare om besvären trots allt inte beror på linserna.

Kontaktlinser och coronaviruset

Granskare Eva Zand, överläkare

Uppdaterad
21 december 2023