Gå direkt till textinnehållet
Start > Nyheter > S:t Eriks Ögonsjukhus fyller 30 år

S:t Eriks Ögonsjukhus fyller 30 år

1 februari 2020

Den 1 februari 1990 slog S:t Eriks Ögonsjukhus upp portarna för sina första patienter. Efter 30 framgångsrika år på Kungsholmen inleds en ny epok när sjukhuset flyttar till Hagastaden.

Fasaderna på gamla och nya S:t Eriks Ögonsjukhus.

Till vänster ögonsjukhuset 1990, till höger den nya sjukhusbyggnaden dit S:t Erik flyttar i september 2020.

S:t Eriks Ögonsjukhus är det enda sjukhus i Sverige som specialiserar sig på ett enskilt organ: ögat. Men före 1990 var situationen en annan. Stockholms ögonsjukvård var utspridd på flera olika sjukhus, och de få ögonkirurgerna tvingades ambulera runt. Under 1980-talet föddes tanken på att effektivisera resurserna och samla all kirurgisk ögonsjukvård under ett tak.

Den före detta akutvårdsbyggnaden på S:t Eriks sjukhusområde byggdes om till ögonsjukhus, och i början av 1990 flyttade ögonkirurgin på Södersjukhuset, Huddinge sjukhus och Karolinska sjukhuset in. Några år senare följde resten av ögonklinikerna efter, tillsammans med Sabbatsbergs ögonmottagningar.

Flera av de medarbetare som var med vid ögonsjukhusets öppnande för 30 år sedan jobbar fortfarande kvar. De vittnar om en nybyggaranda och om en ledning med stora visioner. S:t Eriks vd Anders Boman berättar att den inställningen lever kvar än idag:

En man i kostym.
Anders Boman. Foto: Dan Coleman
– Vi tror fortfarande starkt på att en samlad ögonsjukvård ger mer kraft än en fragmentiserad. Och vi är glada och stolta över alla framgångsrika år här på Kungsholmen, under en tid då ögonsjukvården utvecklats i snabb takt.

Idag, trettio år efter starten, är S:t Eriks lokaler starkt slitna. Det skulle krävas både evakuering under lång tid och omfattande renovering för att anpassa dem till modern ögonsjukvård. Därför flyttas istället verksamheten till en ny sjukhusbyggnad på Eugeniavägen i Hagastaden under hösten 2020.

– Flytten till life science-klustret i Hagastaden kommer att gynna både oss och våra patienter. Med Karolinska Institutet, Karolinska universitetssjukhuset och flera viktiga näringslivsaktörer som grannar, kan vi fördjupa relationerna och fortsätta utveckla vår vård, forskning och utbildning. Nu ser vi förväntansfullt på framtiden, säger Anders Boman.

Uppdaterad
4 februari 2021