Gå direkt till textinnehållet
Start > Nyheter > Fördröjd vård vanligaste avvikelsen inom ögonsjukvården

Fördröjd vård vanligaste avvikelsen inom ögonsjukvården

6 december 2019

Fördröjd vård är den vanligaste anmälda avvikelsen inom svensk ögonsjukvård. De värst drabbade patienterna kan få obotlig synnedsättning, enligt en granskning av ärenden hos Inspektionen för vård och omsorg som läkare vid S:t Eriks Ögonsjukhus har gjort. Studien publiceras i Läkartidningen.

Författarna har granskat 102 ärenden hos Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) inom ögonsjukvården i hela landet under perioden mars 2017 till oktober 2018.

Resultatet visar att den vanligaste avvikelsen var fördröjd vård med allvarliga konsekvenser för patienter med glaukom och våt makuladegeneration (åldersförändringar i gula fläcken). Orsaken till den fördröjda vården var oftast resursbrist som lett till långa väntetider.

En mörkblond kvinna med blå sjukhusuniform som ler.
Dalia Merkland. Foto: Eva Tov
Författarna skriver i Läkartidningen att regelbunden uppföljning och insättning av behandling i rätt tid är helt avgörande för synprognosen hos patienter med glaukom eller våt makuladegeneration. Fördröjd vård kan för dessa patienter leda till obotlig synnedsättning.

– Patienter med störst behov ska prioriteras. Vi måste prioritera dessa patientgrupper för att undvika blindhet, säger Dalia Merkland, ST-läkare på S:t Eriks Ögonsjukhus och en av författarna bakom studien, till Läkartidningen.

Uppdaterad
4 februari 2021