Gå direkt till textinnehållet

Brist på syre bakom skadliga blodkärl i ögat

Många ögonsjukdomar beror på ett överskott av skadliga blodkärl. Helder Andrés nyfikna forskarattityd ledde till viktiga svar på hur och varför de bildas i ögat.

Helder Andrés forskar på heltid och har kunnat visa att det ofta är brist på syre i ögats vävnader som föregår bildandet av skadliga blodkärl, till exempel våt makuladegeneration (gula fläcken-sjukan).

– Målet med vår forskning är att studera och förstå de molekylära mekanismer som orsakar syrebristen i ögats vävnader och som sedan resulterar i sjukdomar. Vi studerar en rad molekyler som är förknippade med låga syrehalter.

När processen är fullt kartlagd kommer nya effektivare behandlingsformer att bli möjliga. Våt makuladegeneration behandlas i dag med injektioner. Nackdelen är att de måste ske regelbundet, cirka en gång i månaden.

– Med den gen- och cellbaserade terapi vi nu utvecklar kommer det att bli betydligt mer sällan och kanske bara ske vid ett enda tillfälle, säger Helder André förhoppningsfullt.

Manipulerade celler

Vid cellbaserad behandling kan celler som finns naturligt i kroppen extraheras från en människa och sedan behandlas i provrör.

– Cellerna förses med läkande aktiva egenskaper som gör att de kan ändra den mikromiljö som orsakar onormal tillväxt av blodkärl i ögat, säger Helder André.

Vid genterapi byter man ut en mänsklig cell och ger den en ny status, man kan introducera nya gener, korrigera skadade gener i cellen eller introducera externa gener som kan konkurrera med icke önskvärda processer i cellen.

Teknologin är prövad men kräver stor precision och noggrannhet.

– Vi vill bara behandla de celler som orsakar sjukdomen, därför behöver vi veta exakt vilka celler som är inblandade, hur sjukdomen påverkar dem och sedan korrigera det genom att genmanipulera dem.

Patienten behandlar sig själv

Helder André tror på en dramatiskt förbättrad behandling för patienterna. Rutinmässiga injektioner kommer inte att behövas eftersom patienten kommer att kunna bekämpa sin sjukdom "naturligt".

– Vi kommer inte att kunna bota patienter. Men med gen- eller cellterapi kan vi förse ögat med ämnen som stannar i ögats vävnader och som sedan kontinuerligt producerar de molekyler som behövs för att stoppa nybildning av skadliga blodkärl. På så vis stoppar vi också sjukdomen.

Från Lissabon till Stockholm

Sin examen tog Helder André i Lissabon år 2000, samma år kom han till Stockholm.

– Jag flyttade hit för att forska på Karolinska Institutet. Sverige kändes som ett trevligt land att bo i med ett blomstrande forskningsklimat. Jag trivs jättebra här men försöker ändå besöka min familj i Lissabon minst en gång om året.

Den kritiskt frågvisa hållningen lärde han sig av en filosofilärare redan på gymnasiet.

– Vi lärde oss att inte ta kunskap för given utan att ifrågasätta. Bara för att något sägs i olika medier behöver det inte alltid vara en absolut sanning!

Helder André beskriver sig som en optimist som gillar att prova nya saker. Motivationen hittar han i varje dags utmaningar på labbet och tillsammans med forskarkollegor.

– Jag gillar det jag gör – att ställa viktiga frågor. I vetenskap kan du inte veta, du kommer aldrig att göra det. För när du besvarat en av dina frågor så är du färdig att ställa nästa. Därför måste du vara nyfiken, beredd att misslyckas och att lära dig att bli bättre tack vare dina misslyckanden.

Kopplar av med läsning

På fritiden kopplar han gärna av med läsning och filmer.

– Vi läser rätt avancerade texter här på jobbet så när jag är ledig är det skönt att läsa annat. Science fiction och äventyr är genrer som innehåller en hälsosam dos av fantasi!

Text: Henrik Möller
Foto: Johanna Hanno

Namn: Helder André
Titel: Forskare vid Karolinska Institutet och ansvarig för laboratoriet för molekylär- och cellbiologi vid S:t Eriks Ögonsjukhus.
Forskningsroll: Leder forskningsprojekt om molekylära mekanismer som orsakar syrebrist i ögats vävnader, vilket i sin tur resulterar i sjukdomar.
Motto: "Jag lär mig fortfarande" (Michelangelo).
 
Uppdaterad
31 juli 2019