Gå direkt till textinnehållet
Start > Nyheter > Pilgrimsresa för att stödja forskningen

Pilgrimsresa för att stödja forskningen

28 oktober 2018

Två gånger fick Anna-Karin Oleschak näthinneavlossning och opererades varje gång. Efter det valde hon att cykla från Sundsvall till Trondheim för att samla in pengar till forskning vid S:t Eriks Ögonsjukhus.
– Allt gör skillnad, stort som smått, säger hon.

Välförtjänt paus på vägen mot målet i Trondheim.

Anna-Karin Oleschak har haft oturen att drabbas av näthinneavlossning i först ett öga 2004 och sedan det andra 2017. Båda gångerna är det Anders Kvanta, överläkare på S:t Eriks Ögonsjukhus, som räddat hennes syn.

– Jag känner en otrolig tacksamhet och glädje över att vi har så duktiga ögonläkare här i Sverige. Jag vill särskilt tacka Anders Kvanta som utförde mina lyckade ögonoperationer. Tack vare honom kan jag se idag. Utan hans kunskaper och skicklighet hade jag troligtvis varit blind.

Anna-Karin Oleschak kände därför för att hon ville göra något för att bidra till ögonforskningen.

– För att visa min tacksamhet ville jag starta en insamling till Anders Kvantas forskning om näthinnans sjukdomar så att läkare kan hjälpa ännu fler än idag.

Hundra kronor för varje trampad mil

När en vän ville ha sällskap för att cykla S:t Olovsleden, en pilgrimsleden från Sundsvall till Trondheim, tog idén till insamlingen form.

– Jag bestämde mig för att cykla de 58 milen och donera hundra kronor per mil. Dessutom berättade jag om min insamling för vänner, kollegor och kunder och hoppades på att fler ville vara med och bidra.

Vid midsommar startade Anna-Karin Oleschak och hennes vän från Sundsvall. Sju dagar tog cykelturen över vackra fjäll, besvärliga grusvägar och branta norska nedförsbackar där det gick i 45 kilometer i timmen trots händerna på bromsen. Vid målgången i Trondheim kunde de njuta av den pampiga Nidarosdomen och ta emot sitt Olavsbrev för genomförd pilgrimsresa. Anna-Karin Oleschak kunde dessutom överlämna 14 080 kronor till Anders Kvantas forskning.

– Alla dessa vackra vyer jag fick se på vägen gör mig än mer tacksam att jag ser.

Forskning om näthinnans sjukdomar
Anders Kvanta är överläkare på S:t Eriks Ögonsjukhus och adjungerad professor vid Karolinska Institutet. Hans forskargrupp består av elva forskare som forskar om näthinnans sjukdomar, bland annat åldersförändringar i gula fläcken.

Sjukdomen drabbar många äldre och har stor inverkan på livskvaliteten. Sjukdomen har en torr och en våt form och den våta formen har hittills ansetts obotlig, men stamcellstransplantationer ger nytt hopp. Forskningen finansieras till största del av privata donationer.

Uppdaterad
4 februari 2021