Gå direkt till textinnehållet
Start > Nyheter > Så kan dina ögon skadas av fyrverkerier

Så kan dina ögon skadas av fyrverkerier

30 december 2019

Varje år skadas drygt 100 personer så svårt av fyrverkerier att de behöver uppsöka sjukvård. Många av skadorna drabbar ögonen och synen med allvarliga följder. Förhoppningen är att skadorna ska minska sedan det i juni i år blev förbjudet att skjuta raketer på pinne.

Fyrverkerier.

De senaste decennierna har en hårdare reglering kring fyrverkerihantering införts och antalet dödsolyckor och olycksfall har minskat. Sedan 1 juni 2019 gäller dessutom nya regler för användning av raketer med styrpinne. De får bara användas av personer med särskild utbildning och tillstånd från kommunen.

Fortfarande sker dock många allvarliga olyckor där människor får svåra ögonskador. Även om ögon och öron är mest utsatta, skadas ofta även händer och fingrar med bränn- och sårskador. De flesta som skadar sig är män under 25 år och många är under 18 år trots att det är åldersgränsen för utomhusfyrverkerier. Åskådare skadas nästan lika ofta som den som avfyrar pjäsen.

Av de runt 100 personer i Sverige som årligen behöver uppsöka sjukvård till följd av fyrverkeriolyckor måste cirka en femtedel läggas in på sjukhus för att få vård för sina skador.

De senaste tre åren har två till fyra patienter kommit till ögonakuten på S:t Eriks Ögonsjukhus under nyårshelgen med ögonskador efter fyrverkerier.

En mörkhårig kvinna med glasögon som ler.
Anna Cullhed Farrell. Foto: Eva Tov
– Det kan röra sig om mer eller mindre svåra brännskador på själva ögat eller på ögonlock och omgivande hud. I allvarligare fall om själva raketen träffat ansiktet eller rakt i ögat är synprognosen tyvärr oftast mycket dålig. Även champagnekork mot ögat förekommer, vilket också kan ge allvarliga skador då traumat är så pass kraftigt, säger Anna Cullhed Farrell, ögonspecialistläkare på S:t Eriks Ögonsjukhus.

Hon berättar också att det finns patienter med allvarliga skador såsom brännskador i öga och ansikte efter fyrverkerier, som primärt inte kommer till ögonakuten, utan till en medicinsk akutmottagning, och därefter blir bedömda av ögonläkare. 

Att råka ut för att en fyrverkeripjäs exploderar i ansiktet kan innebära ett livshotande trauma med invalidiserande skador som följd. Många förlorar synen eller till och med ögat.

– Om alla följer de regler och åldersgränser som gäller för fyrverkerier kan man förhoppningsvis minimera och kanske till och med undvika fyrverkerirelaterade skador. Var medveten om att raketer kan orsaka mycket allvarliga skador, inte bara i ögat! Och slutligen, tänk på att det inte endast är den som hanterar fyrverkerierna som kan skadas, utan även åskådare och förbipasserande, säger Anna Cullhed Farrell.

​Källor: Sveriges ögonläkarförening, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap​

Text: Helena Mayer

Tio råd för ett säkrare fyrverkeri
Sveriges ögonläkarförening om förbud mot privat avskjutning av nyårsraketer

Uppdaterad
4 februari 2021