Meny

Tryckmätning på barn

Tryckmätning på barn kan vara viktigt om vi till exempel misstänker att barnet har glaukom.

Vid barnglaukom är trycket i ögat nästan alltid högre än normalt, men det kan vara svårt att tolka det. Trycket i ögat på små barn är oftast lägre än hos vuxna. På små barn mäter vi oftast ögontrycket med en litenEn ögonläkare mäter ögontrycket på ett barn. apparat som heter Icare. Barnet sitter i förälderns knä (eller för sig själv) och apparaten hålls framför ögat. Själva mätningen kan kännas lite men är smärtfri.

Mätning av ögontryck

Hos lite större barn mäter vi även ögontrycket med hjälp av en "luftpuff". Barnet sitter med huvudet vilande på ett stöd och tittar in i apparaten. Denna blåser en liten luftpuff mot ögat. Med hjälp av luften mäter apparaten ögontrycket.

Undersökningen i sig är smärtfri och kräver ingen bedövning.

Vi söver de minsta barnen innan undersökningen om vi misstänker glaukom. Vid stark misstanke om glaukom planerar vi en operation samtidigt. Innan detta ger vi föräldrarna noggrann information om vad som kommer att ske och de får sedan ge sitt samtycke till operationen.

Efter undersökning

Barnet får inga besvär efter undersökningen. Om barnet har blivit sövt måste han eller hon vakna ordentligt innan det går bra att åka hem.

Faktagranskad av överläkare Christina Persson

Dela den här sidan:

Tipsa en vän om den här sidan

En länk till den aktuella sidan kommer automatiskt att läggas till i ditt meddelande.