Meny

Synfältsundersökning (perimetri)

En synfältsundersökning genomförs om det finns misstankar om sjukdomar som kan påverka synnerven eller andra delar av synbanan. Undersökningen kartlägger synfältet och kan hjälpa oss att uppskatta en eventuell skada.

Synfältet definieras som det rum ett öga kan se när ögat tittar på en fixeringspunkt. Vid vissa sjukdomar, som till exempel glaukom, påverkas synförmågan till följd av en skada på synnerven. Synfältet inskränks successivt och delar av synfältet faller gradvis bort. Till en början kompenserar det friska ögat bortfallet från det drabbade ögat. Det är först när sjukdomen påverkar de mer centrala delarna av synfältet som du märker av sjukdomen.

Undersökning av synfältet

Vid synfältsundersökningen, så kallad perimetri, undersöker vi synfältets storlek och känslighet. Du får titta på en fixeringspunkt på en skärm och olika testföremål placeras i ditt synfält. Det eller de områden där du inte uppfattar testföremål dokumenteras som en synfältsdefekt. Eftersom synfältet påverkas av flera faktorer, till exempel belysning, testföremålens storlek, så jämför vi resultatet med ett normalt värde. Undersökningen brukar ta mellan tio och femton minuter.

Efter undersökning

Det går bra att köra bil efter en synfältsundersökning.

Dela den här sidan:

Tipsa en vän om den här sidan

En länk till den aktuella sidan kommer automatiskt att läggas till i ditt meddelande.