Meny

Synfältsundersökning på barn

Ibland kan det vara viktigt att undersöka ett barns synfält. Det kan vara om barnet har nedsatt syn och vi inte vet varför eller om barnet har en ögonsjukdom, som glaukom eller en medfödd näthinnesjukdom.

När vi undersöker synfältet testar vi förmågan till perifert seende, det vill säga den del av synen som inte är skarp och i fokus. Den perifera synen är alltså det du ser utöver det du har fokus på. En undersökning av synfältet kan svara på om ögat eller synbanan är påverkade eller skadade och om det finns förändringar längs med synbanan som är ledningsbanan upp till syncentrum i hjärnan.

Undersökning av synfältet

Det finns flera olika tekniker att mäta synfältet på. Vilken teknik vi använder beror på barnets ålder och mognad. Hos de allra minsta barnen är det svårt att göra en pålitlig undersökning, men från skolåldern brukar det gå bra. Många gånger är undersökningen datoriserad.

  • Vid en så kallad Rarebit-perimetri sitter barnet sitter framför en datorskärm i ett halvmörkt rum. På datorskärmen kommer det ljuspunkter som är olika stora och starka. Barnet klickar med hjälp av en datormus när han eller hon ser prickarna. Resultatet blir sedan analyserat med hjälp av datorn.
  • Vid en så kallad Goldmann-perimeteri sitter barnet och ser in i en ljus halvglob i ettEtt barn testar synfältet. mörkt rum. Barnet får titta på en fixeringspunkt på en skärm och en ljuspunkt förs in från olika håll i barnets synfält. Barnet får även här markera när han eller hon ser ljuspunkten, genom att till exempel trycka på en knapp eller säga till. Vi dokumenterar var barnet ser eller inte ser ljuspunkten. Synfältet påverkas av flera saker, till exempel hur stor eller stark ljuspunkten är.

Många barn tycker det är roligt att undersöka synfältet eftersom den på sätt och vis liknar ett datorspel. Varje undersökning tar mellan tio och femton minuter.

Barnet har inga besvär efter undersökningen.

Faktagranskad av överläkare Christina Persson

Dela den här sidan:

Tipsa en vän om den här sidan

En länk till den aktuella sidan kommer automatiskt att läggas till i ditt meddelande.