Meny

Vanliga frågor om ögon och syn

Är det sant att man får sämre syn om man spelar för mycket tv-spel eller att man får bättre syn av att äta blåbär? Här hittar du svar på några av de vanligaste frågorna om våra ögon.

Får jag bättre syn av morötter och blåbär?

Morötter innehåller A-vitamin, vilket behövs för näthinnans funktion. Vår kost innehåller dock tillräckligt med A-vitamin för att ögonen ska fungera bra. Att äta några extra morötter spelar därför ingen roll. Blåbär innehåller så kallade antioxidanter, som möjligen kan skydda ögat mot vissa åldersförändringar. Vi vet ännu för lite om hur stor betydelse detta kan ha, men det pågår studier om antioxidanters möjliga skyddseffekt. Tills vidare kan vi inte ge några rekommendationer.

Får jag sämre syn om jag arbetar med dålig belysning?

Nej, det är inte farligt för ögonen att till exempel läsa i dålig belysning. Däremot är det opraktiskt och tröttsamt. Äldre personer behöver ofta lite mer ljus för att kunna se och läsa bra, varför det är viktigt med god belysning. Dålig belysning skadar alltså inte ögonen.

Får jag sämre syn om jag läser mycket?

Ögonen skadas visserligen inte av mycket läsning eller annat närarbete, men du kan bli trött i ögonen. Dessutom finns det studier som tyder på att mycket läsning och närarbete är kopplat till närsynthetsutveckling.

Får jag sämre syn om jag spelar mycket tv-spel?

Nej, det är inte farligt för ögonen.

Får jag sämre syn om jag stirrar för många timmar på datorskärmen?

Nej, att titta på en datorskärm kan inte skada ögonen. Däremot kan det vara tröttsamt att sitta länge och titta på ett och samma avstånd, vilket det ju ofta blir med datorarbete. Om du tycker att du fort blir trött kan det vara bra att låta en optiker undersöka om du behöver glasögon.

Får jag sämre syn om jag vistas i stark sol utan solglasögon?

Det är inte bra med stark sol för ögonen. Olika delar av ögat kan skadas av starkt solljus, så det är bra att använda solglas som filtrerar bort UV-ljus om du vistas mycket utomhus i soligt väder.

Kan jag bli blind av laserpekare?

Om ögat blir belyst av en laserpekare kan det ge bländningsbesvär eller till och med en skada på näthinnan. Det finns endast få dokumenterade fall av stadigvarande ögonskada efter belysning med laserpekare men risken finns att utvecklingen mot allt starkare laserpekare framöver kan ge en ökning av sådana skador. Det är sedan 2009 olagligt att inneha eller använda en stark laserpekare på allmän plats och från 2014 är lagen skärpt till att man inte längre får inneha, använda eller tillverka starka laserpekare utan särskilt tillstånd.

Kan jag träna upp synen?

Varken barn eller vuxna kan träna bort ett synfel, det vill säga närsynthet, översynthet eller astigmatism.

Vuxna kan inte heller träna upp sin syn, det vill säga träna ögonen för att få bättre syn. Däremot har det visat sig att några av dem som förlorat synen på ett öga har utvecklat bättre syn på det andra ögat. Barn kan däremot träna upp sin syn, men bara upp till en viss ålder. Barn som skelar bör till exempel träna synen på det öga som skelar för att synen ska utvecklas på ett bra sätt.

Både barn och vuxna kan däremot träna upp sin samsyn, det vill säga ögonens förmåga att arbeta tillsammans och rikta ögonen åt samma håll.

Dela den här sidan:

Hjälpte den här informationen dig?

Tipsa en vän om den här sidan

En länk till den aktuella sidan kommer automatiskt att läggas till i ditt meddelande.