Meny

Utåtvänt ögonlock (ektropion)

Sjukdom

Med stigande ålder förändras kroppens vävnader och elasticiteten i hud och bindväv minskar. I de undre ögonlocken kan detta ge besvär genom att ögonlocket inte ligger rättvänt mot ögat utan antingen vänder sig utåt eller rullar sig inåt.

Symptom

EktropionSymptomen vid utåtvänt ögonlock kan vara irritation i ögat med rodnad och ett ökat tårflöde. Ibland kan det även leda till infektioner.

Orsak

Den vanligaste orsaken till utåtvänt ögonlock är nedsatt elasticitet i ögonlockets bindväv. I vissa fall kan tillståndet uppstå efter en skada eller tidigare operation med ärrbildning som följd. Hudsjukdomar kan även orsaka utåtvänt ögonlock.

Komplikationer

Den mest allvarliga komplikationen av utåtvänt ögonlock är skador på hornhinnan till följd av ökad torrhet. Om hornhinnan torkar ut är den mer mottaglig för sårbildning som kan infekteras.

Undersökning

Vid en undersökning av utåtvänt ögonlock tar vi reda på vad som orsakar tillståndet för att välja rätt behandlingsform.

Trots att det finns behandling som tillfälligt kan minska symptomen och skydda ditt öga från att ta skada, så behöver de flesta genomgå ett kirurgiskt ingrepp för att rätta till ögonlocket.

Undersökning

Läkaren undersöker ögonlockens läge, tänjbarhet och muskeltonus. Om tillståndet beror på en tidigare skada eller sjukdom så undersöker vi också de omkringliggande vävnaderna.
Om det finns behov undersöker ögonläkaren också tårkanalen genom att först föra in en liten tunn, trubbig kanyl via tårpunkten och genom den spola igenom din tårkanal med saltvatten. Undersökningen kan upplevas lite stickande och obehaglig men är helt ofarlig.

Behandling

Operation vid utåtvänt ögonlock innebär att vi med hjälp av kirurgi förkortar ögonlocket och stramar upp det.

Eftersom det utåtvända ögonlocket kan ge skador på ögat behöver ögonlocket korrigeras med ett kirurgiskt ingrepp. I väntan på operation går det bra att använda smörjande ögondroppar och salvor för att fukta ögat och skydda hornhinnan.

Operation sker i lokalbedövning. En liten del av ögonlocket tas bort och muskler och senor i ögonlocket dras på så vis åt. I enstaka fall kan ögonkirurgen behöva göra en hudtransplantation för att ge stöd till ögonlocket. Operationen tar mellan 30 och 45 minuter.

Efter operation

Det brukar gå bra att åka hem redan en halvtimme efter ingreppet. Något förband för ögat behövs vanligen inte. För att minska risken för infektion ska du använda ögonsalva dagligen fram till återbesöket.

Kontroll efter behandlingen

Du får komma på ett återbesök efter en till två veckor. Då tar vi bort stygnen. Ärret kommer vanligtvis inte att synas efter läkning.

Faktagranskad av överläkare Eva Dafgård Kopp

Dela den här sidan:

Hjälpte den här informationen dig?

Tipsa en vän om den här sidan

En länk till den aktuella sidan kommer automatiskt att läggas till i ditt meddelande.