Meny

Torra ögon

Besvär

Torra ögon beror på att ögonen antingen producerar för lite tårar eller att de tårar som produceras är av dålig kvalitet. Ofta är besvären kroniska men det finns saker du kan göra för att lindra symptomen.

Vid torra ögon är de vanligaste symptomen att ögonen svider, skaver och upplevs grusiga och torra. Du kan samtidigt besväras av att:

  • dina ögon känns trötta
  • dina ögon känns brännande
  • du är känslig för starkt ljus
  • du har suddig syn

Rinnande och tårande ögon kan ibland bero på torra ögon. Det är en följd av att ögonen torkar ut och blir irriterade.

Att ha torra ögon är inte ett akut besvär. Om du har långvariga besvär och symptom som ovan, ska du i första hand kontakta din vårdcentral eller din närakut för hjälp.

Diagnos

Dina ögon producerar alltid tårar för att hålla ögonen fuktiga. Om produktionen av tårar avtar eller om kvaliteten på tårarna blir sämre leder det till att ögonen torkar ut och blir irriterade.

Ytan på ögat är täckt av en tunn film av tårvätska, som kallas för tårfilm. Tårfilmens uppgift är att smörja ögat, skölja bort främmande föremål från ögat, skydda ögat mot infektioner och hålla ytan på ögat slät och klar.

Orsak

Den vanligaste orsaken till torra ögon är brist på tårar eller att tårarna som produceras är av dålig kvalitet:

För lite tårar

Tårarna produceras av olika körtlar i ögonlocken och ögonhålan. När du blir äldre avtar produktionen av tårar.

För dålig kvalitet på tårarna

Tårarna innehåller vatten, fett och slem som produceras av olika körtlar i ögonlocken och ögonhålan. Varje ämne hjälper på olika vis till att skydda och ge näring åt ögat. Fettet hjälper till att förhindra att vattnet dunstar, slemmet hjälper till att sprida vattnet jämt över ögats yta. När du blir äldre försämras funktionen hos de körtlar som ska producera tårfilmen.

Andra orsaker är biverkningar av läkemedel, vissa kroniska sjukdomar eller till följd av hormonella sjukdomar. Även miljön kan påverka mängden tårar, till exempel varma och blåsiga miljöer.

Behandling

Det finns inget botemedel för torra ögon. Men det finns några saker du kan göra för att lindra symptomen.

Det här kan du göra själv:

  • Undvik miljöer som förvärrar besvären, som till exempel varma, blåsiga miljöer och torr, rökig luft. När du är utomhus kan du skydda ögonen mot vind och blåst med glasögon.
  • Om du arbetar framför en dator under en längre tid, kom ihåg att blinka ofta. Se också till att du har en bra arbetsmiljö vid din datorarbetsplats.
  • Du kan också lindra besvären genom att använda tårersättningsmedel, tårliknande ögondroppar eller salva. Det finns många olika sorter. Vissa är lättflytande och har en kortvarig effekt. Andra är sega och har en längre effekt, men ger då också lite suddig syn precis när man tagit dem.

Vilken sort du väljer beror på hur mycket besvär du har och hur ofta du behöver ta dem beror på vilken typ av droppar du använder. Det är naturligt att besvären kommer och går, och du kan behöva använda droppar i återkommande perioder.

Tårersättningsmedel finns att köpa receptfritt på apoteket eller hos optikern, där du också kan få goda råd.

Faktagranskad av överläkare Leif Tallstedt

Dela den här sidan:

Hjälpte den här informationen dig?

Tipsa en vän om den här sidan

En länk till den aktuella sidan kommer automatiskt att läggas till i ditt meddelande.