Meny

Synnedsättning

Besvär

Symtomen vid synnedsättning kan variera.

Försämrad syn kan märkas på många olika sätt och orsakas av en mängd olika förändringar. En god hjälp på vägen att ta reda på orsaken och vilken åtgärd som kan vara aktuell är att ställa sig några frågor om hur synnedsättningen märks.

  • Är det bara ett öga eller är det bägge?
  • Har synen långsamt försämrats under flera månader eller har det kommit snabbt?
  • Är det suddigt mitt fram, över hela synfältet eller bara i kanten?
  • Är bilden förvriden och krokig?
  • Är det oskarpt på alla avstånd eller bara nära?
  • Har du ont i ögat?
  • Ser du dubbelt?
  • Är nedsättningen konstant eller kommer den och går?
  • Har du någon annan sjukdom som kan tänkas påverka synen?

När du söker hjälp är det bra att ha tänkt igenom vilken karaktär dina besvär har.

Diagnos

Vad kan orsaka synnedsättning?

Orsakerna till synnedsättning kan alltså vara många. Här kan bara en del beskrivas med avsikten att försöka leda dig rätt om du behöver söka hjälp.

Många besvär kan optikern hjälpa till med, typexemplet är den långsamt avtagande förmågan att läsa på nära håll som kommer i 50-årsåldern. Likadant tonåringen som har svårt se på svarta tavlan i skolan.

Drabbar synnedsättningen i långsam takt bägge ögonen kan du alltså med fördel söka optiker först. Kan han eller hon inte hjälpa är optikern skyldig att skriva en remiss till ögonläkare. Orsaken kanske är grå starr eller förändringar i gula fläcken som du fått på äldre dagar. Dessa sjukdomar måste diagnostiseras av ögonläkare. Vanligen kommer dessa sjukdomar på bägge ögonen och allmänt gäller att du ska var mer på din vakt om bara ett öga är påverkat och om symptomen kommit under kort tid.

Har synen snabbt minskat, kanske bara under några dagar, ska du kontakta ögonläkare akut. Detsamma gäller om du, förutom synnedsättningen, har ont i ögat eller om det är inflammerat.

Behandling

Vad ska du göra?

Din första åtgärd blir att ta ställning till om du behöver söka hjälp och i så fall var. Som du förstått av ovanstående beror det på vilken karaktär besvären har. Att ringa sjukvårds-upplysningen är aldrig fel. Har du tänkt igenom frågorna ovan är det till stor hjälp vid deras bedömning. Vilken behandling som kan bli aktuell beror förstås på orsaken till din försämrade syn. Kanske räcker det med glasögon eller så behövs det någon form av medicinsk åtgärd.

Faktagranskad av överläkare Eva Zand

Dela den här sidan:

Hjälpte den här informationen dig?

Tipsa en vän om den här sidan

En länk till den aktuella sidan kommer automatiskt att läggas till i ditt meddelande.