Meny

Skräp i ögat

Besvär

Mindre skräp av olika slag kan fastna under det övre ögonlocket eller på ögats yta.

Skräp (främmande kropp) i ögat.

Då skaver det och ofta blir du också ljuskänslig och tårflödet ökar. Besvären ökar oftast gradvis tills skräpet plockats bort.

Men en skavande känsla beror inte alltid på att det finns skräp i ögat. Den orsakas ofta av inflammation i bindhinnan eller hornhinnan.

Behandling

Det är relativt lätt att se skräp som hamnat innanför det nedre ögonlocket och det kan i så fall petas bort med fingertoppen eller en bomullspinne.

  • Genom att skölja av ögat med fysiologisk koksaltlösning eller ljummet vatten kan skräp som inte fastnat hårt sköljas bort.
  • Genom att lägga på ögonsalva innanför det nedre ögonlocket kan också en del skräp lossna. Receptfri salva finns på apoteket.

För att hitta skräp under det övre ögonlocket krävs en medhjälpare och en viss teknik:

  • Titta långt nedåt utan att stänga ögonen och försök undvika att knipa ihop ögonlocket. Din medhjälpare tar tag i ögonfransarna och drar ögonlocket nedåt samtidigt som andra handens fingrar knuffar ögonlocket nedåt. När ögonlocket kommit en bit ned dras det utåt och vänds sedan uppåt med insidan ut. Håll kvar det med ett finger. I det läget är det lätt att se och peta bort skräpet.

Sök hjälp

Om åtgärderna ovan inte hjälpt är det bäst att söka ögonläkare. Du kan utan risk vänta 1-2 dagar innan ett skräp i bindhinnan eller hornhinnan plockas bort.

Faktagranskad av överläkare Eva Zand

Dela den här sidan:

Hjälpte den här informationen dig?

Tipsa en vän om den här sidan

En länk till den aktuella sidan kommer automatiskt att läggas till i ditt meddelande.

Relaterad information