Meny

Ögonlocksinflammation (blefarit)

Sjukdom

Blefarit är en inflammation i ögonlockskanterna. Symptomen är skav, irritation och tårflöde. Blefarit är ofta långdraget och återkommande. Behandlingen bygger främst på rengörning men någon gång kan läkemedel behövas.

Blefarit drabbar vanligen äldre och personer med känslig och torr hud. Sjukdomen förekommer också oftare hos patienter med vissa hudsjukdomar, till exempel rosacea, och atopisk dermatit. Vid blefarit är ögonlockskanterna inflammerade vilket orsakar stora obehag och patienten kan få kroniska besvär. Synen påverkas normalt inte men i de fall då hornhinnan är påverkad kan synen bli tillfälligt påverkad.

Körtlar i ögonlockskanterna

I ögonlockskanterna finns små körtlar som under normala förhållanden producerar fett som hjälper till att smörja ytan av ögat och ögonlocken. Vid blefarit täpps dessa körtlar igen och det blir en obalans i smörjningen av ögat, de tilltäppta körtlarna irriterar ögonlockskanterna och kan bli grogrund för bakterier.

Orsak

Ögonlocksinflammationen beror oftast på antingen en infektion orsakad av hudbakterier eller på en benägenhet till mjälleksem. Ibland ser man blandformer av dessa båda.

Symptom

Vanliga symptom är en brännande och skavande känsla. Ögonen kan kännas torra och grusiga samtidigt som de rinner. Inte sällan är besvären återkommande och ibland långvariga. Båda ögonen är alltid påverkade i någon grad.

Ögonlockskanterna blir rodnade och svullna. Det kan finnas fjällande hudavlagningar i fransranden. Ibland kan ögats bindhinna bli inflammerad (konjunktivit), då blir även ögonvitan röd och ögat rinner mer. Någon gång kan hornhinnan påverkas vilket ger kraftigare irritation och skav.

Förebyggande behandling

Om du har en hudsjukdom bör du kontrollera och behandla den som din läkare föreskriver.

Undersökning

Vid kraftiga besvär kan en ögonläkare göra en en ögonundersökning i ett ögonmikroskop. Ögats utseende vid blefarit är typiskt och ögonläkaren tittar framförallt på följande:

  • hur ögat ser ut
  • hur ögonlockskanterna ser ut
  • om det finns var i körtlarna
  • om det finns var i tårvätskan
  • hur ögonfransarna växer

Mer information

Här kan du läsa mer om:
Ögonundersökning med mikroskop (biomikroskopi)

Behandling

All behandling vid ögonlocksinflammation strävar efter att lindra inflammationen.

Behandlingen är i första hand:

  • Icke-medicinsk behandling

Om inflammationen inte förbättras av endast rengöring kan medicinsk behandling sättas in.

Mer information

Här kan du läsa mer om:
Rengöring av ögonlocken

Faktagranskad av specialistläkare Emma Nivenius

Dela den här sidan:

Hjälpte den här informationen dig?

Tipsa en vän om den här sidan

En länk till den aktuella sidan kommer automatiskt att läggas till i ditt meddelande.