Meny

Membran på gula fläcken

Sjukdom

Membran på gula fläcken, eller makula pucker, är en ögonsjukdom som drabbar gula fläcken. Synen blir suddig eller förvrängd som en följd av att gula fläcken blivit skrynklig. Om synen har blivit nedsatt och det påverkar ditt dagliga liv kan vi genom en operation ta bort membranet.

Ögats insida är klädd med en tunn hinna, näthinnan. Den består av miljontals små synceller och fungerar som ett slags film som fångar upp det vi ser. Syncellerna omvandlar bilden till signaler som skickas till hjärnan där bilden återskapas.

I gula fläcken blir bilden som skarpast

Centralt på näthinnan finns gula fläcken, eller makula på latin. Det är ett 2–3 millimeter stort område som är extra känsligt för synintryck och där bilden blir som skarpast. Förändringar som sker i gula fläcken kan därför bli särskilt allvarliga.

Detta är membran på gula fläcken

För att synen ska fungera normalt måste näthinnan vara slät. Hos den som har membran på gula fläcken har gula fläcken blivit skrynklig. Det beror på att en tunn hinna har vuxit fram över gula fläcken. Hinnan drar ihop sig vilket gör att gula fläcken skrynklas. Varför hinnan bildas är okänt.

Symptom

De vanligaste symptomen är att synen blir suddig eller förvrängd. Raka linjer, som till exempel dörrposter eller lyktstolpar, ser krokiga ut. Sjukdomsförloppet är mycket långsamt. Ibland drabbas båda ögonen men oftast bara det ena. För många är synförsämringen lindrig.

Undersökning

För att ställa diagnosen membran på gula fläcken gör ögonläkaren en synundersökning och undersöker noggrannt ögats näthinna. Vid undersökningen kontrollerar ögonläkaren:

  • ögats synskärpa
  • ögats näthinna för att se om det finns några tecken på membran på gula fläcken

Mer information

Här kan du läsa mer om
Ögonundersökning med mikroskop (biomikroskopi)
OCT (optical coherence tomography)

Behandling

Hur vi behandlar ett membran på gula fläcken är beroende av hur påverkad synen är. Om synen påverkas måttligt behöver vi inte operera. I de fall synen har blivit nedsatt kan vi genom en operation ta bort den skrynkliga hinna som bildats ovanpå gula fläcken.

Behandlingen är kirurgisk.

Mer information

Här kan du läsa mer om
Glaskroppskirurgi (vitrektomi)

Faktagranskad av överläkare Göran Olivestedt

Dela den här sidan:

Hjälpte den här informationen dig?

Tipsa en vän om den här sidan

En länk till den aktuella sidan kommer automatiskt att läggas till i ditt meddelande.