Meny

Kontaktlinsbesvär

Besvär

Den som har kontaktlinser kan drabbas av både akuta och icke-akuta besvär.

Akuta besvär

Ett ensidigt ilsket rött och värkande öga i kombination med ljuskänslighet hos en person som har kontaktlinser kan betyda att hornhinnan är infekterad. En sådan infektion kan leda till en bestående synnedsättning om du inte får behandling i tid.

Risken att drabbas av en bakterieinfektion ökar om du slarvar med rengöringen av linserna eller använder dem längre än vad som är avsett. Att sova med linser, även med så kallade dygnet-runt-linser, kan också vara en bidragande orsak.

Mindre akuta besvär

Vanliga och mindre allvarliga besvär är att ögonen svider och känns torra och grusiga. Besvären brukar medföra att ögonen lätt blir irriterade när du har linser och att du inte kan använda linserna under lika lång tid som tidigare.

Diagnos

Om du har akuta besvär behöver du få en diagnos snabbt. Sök omedelbart hjälp hos en ögonläkare!

Mindre akuta besvär kan bero på att hornhinnan inte kan hållas tillräckligt fuktig, t.ex. om du sitter länge framför en bildskärm och inte blinkar så ofta. Linser med låg syregenomsläppning kan också vara orsaken till besvären. Normalt åldrande och hormonella faktorer kan också göra att den så kallade tårfilmens kvalitet försämras och hornhinnan blir för torr.

Med den här typen av besvär bör du i första hand vända dig till din optiker.

Behandling

Vid akuta besvär måste en ögonläkare titta på hornhinnan med mikroskop för att kunna konstatera en inflammation. Ofta tar vi ett ytligt prov från hornhinnan (efter att du fått en bedövande droppe) som vi skickar till ett laboratorium som undersöker om det finns bakterier. I många fall påbörjar vi en intensiv behandling med antibiotika direkt eftersom en bakterieinfektion kan vara mycket skadlig för hornhinnan.

Mindre akuta besvär kan oftast lindras genom att du använder tårersättning ofta och inte har dina linser så lång tid. Vänd dig till din optiker som kan bedöma om linsen har bra passform och är av lämplig typ. En optiker kan remittera dig till en ögonläkare om besvären trots allt inte beror på linserna.

Faktagranskad av överläkare Eva Zand

Dela den här sidan:

Hjälpte den här informationen dig?

Tipsa en vän om den här sidan

En länk till den aktuella sidan kommer automatiskt att läggas till i ditt meddelande.