Meny

Inåtvänt ögonlock (entropion)

Sjukdom

Ett inåtvänt ögonlock, så kallat entropion, är när ögonlocket rullar inåt och ögonfransarna skaver mot ögat. Tillståndet ger mycket besvär och kräver en operation.

EntropionMed stigande ålder förändras kroppens vävnader, elasticiteten i hud och bindväv minskar. I de undre ögonlocken kan detta ge besvär genom att ögonlocket inte ligger rättvänt mot ögat utan antingen vänder sig utåt eller rullar sig inåt.

Symptom

Symptomen vid inåtvänt ögonlock är rodnad i ögonen och ökat tårflöde då ögonfransarna ligger och skaver mot ögat. Ögonfransarna kan rugga upp små sår på hornhinnan, något som kan vara mycket smärtsamt, som i sin tur kan leda till infektioner.

Orsak

Den vanligaste orsaken till inåtvänt ögonlock är nedsatt elasticitet i ögonlockets bindväv. I vissa fall kan dessa tillstånd uppstå efter skador och upprepade inflammationer.

Komplikationer

Den mest allvarliga komplikationen av ett inåtvänt ögonlock är skador på hornhinnan, som påverka synen.

Undersökning

Vid en undersökning av inåtvänt ögonlock tar vi reda på vad som orsakar tillståndet så att vi kan välja rätt behandlingsform.

Trots att det finns behandling som tillfälligt kan minska symptomen och skydda ditt öga från att ta skada, så behöver de flesta genomgå ett kirurgiskt ingrepp för att rätta till ögonlocket. En undersökning hjälper oss att förstå vad som ligger bakom tillståndet.

Undersökning

Läkaren undersöker ögonlockens läge, tänjbarhet och muskeltonus.

Behandling

Operation vid inåtvänt ögonlock innebär att vi med hjälp av kirurgi förkortar ögonlocket och stramar upp det. Operationen lindrar symptomen nästan omedelbart för patienten.

Eftersom det inåtvända ögonlocket kan ge besående skador på ögat behöver ögonlocket korrigeras med ett kirurgiskt ingrepp. I väntan på operation rekommenderar vi att ögonlocket tejpas med hudvänlig tejp så att det inte skaver mot ögat.

Operation sker i lokalbedövning. En liten del av ögonlocket tas bort och muskler och senor i ögonlocket stramas på så vis åt. Operationen tar mellan 30 och 45 minuter.

Efter operation

Det brukar gå bra att åka hem redan 30 minuter efter ingreppet. Något förband för ögat behövs vanligen inte. För att minska risken för infektion skall ögonsalva tas dagligen fram till återbesöket.

Kontroll efter behandlingen

Du får komma på ett återbesök efter ungefär tio dagar. Då tar vi bort stygnen. Ärret syns vanligen inte efter läkning.

Faktagranskad av överläkare Eva Dafgård Kopp

Dela den här sidan:

Hjälpte den här informationen dig?

Tipsa en vän om den här sidan

En länk till den aktuella sidan kommer automatiskt att läggas till i ditt meddelande.