Meny

Hängande ögonlock (ptos)

Sjukdom

Hängande ögonlock, så kallad ptos, kan opereras när ögonlocket hänger så mycket att synen påverkas.

Den vanligaste orsaken till hängande ögonlock hos vuxna är nedsatt elasticitet i senan till muskeln som lyfter ögonlocket. Själva muskeln fungerar bra. Andra orsaker kan vara medfödd svaghet i ögonlockets lyftarmuskel, muskelsjukdom eller sjukdom i nerven som styr lyftarmuskeln.

Undersökning

Vid undersökningen mäter läkaren höjden på ögonlocket, funktionen i lyftarmuskeln. Ögats rörlighet undersöks också liksom ögonlocket och de främre delarna av ögat.

Behandling

Operation vid hängande ögonlock innebär att läkaren gör ett kirurgiskt ingrepp där senan som tappat sin elasticitet förkortas.

När ögonlocket hänger så mycket att det påverkar synen kan ögonlocket lyftas genom en operation.

Operationen sker i lokalbedövning eftersom det då är möjligt att kontrollera resultatet under själva ingreppet. Ett litet snitt görs i den naturliga globlinjen och muskeln som lyfter upp ögonlocket identifieras och kortas. Operationen tar mellan 30 och 45 minuter per öga och det brukar gå bra att åka hem redan en halvtimme efter ingreppet. Något förband för ögat behövs inte.

Efter operation

Ögonlocket kan vara lite svullet och det kan uppstå ett blåmärke på ögonlocket efter operationen. Ibland kan det vara lite svårt att stänga ögonlocket helt. För att undvika att ögat blir torrt och börjar skava bör du använda ögonsalva den första veckan.

Kontroller

En vecka efter operation tas stygnen bort. Efter läkning syns ärret på ögonlocket obetydligt eller inte alls.

Faktagranskad av överläkare Eva Dafgård Kopp

Dela den här sidan:

Hjälpte den här informationen dig?

Tipsa en vän om den här sidan

En länk till den aktuella sidan kommer automatiskt att läggas till i ditt meddelande.