Meny

Hängande ögonlock hos barn (ptos)

Sjukdom

Hängande ögonlock hos barn är oftast medfött och kan vara ärftligt. Det beror oftast på en svaghet i ögonlockets lyftarmuskel. Tillståndet kan vara ensidigt eller dubbelsidigt och olika mycket uttalat och kan medföra att barnets syn inte utvecklas normalt.

Symtom

BarnptosDet tydligaste symtomet är det hängande ögonlocket. Ibland kan själva ögat ha svårt att titta uppåt. Vid ensidigt hängande ögonlock finns risk att barnets syn inte utvecklas normalt på den sidan. Hänger båda ögonlocken klarar barnet oftast synutvecklingen genom att lyfta kraftigt i ögonbrynen och böja huvudet bakåt.

Undersökning

En barnögonläkare och en ortoptist undersöker synen och synutvecklingen. Finns det risk att inte synen utvecklas normalt eller om barnet har besvär remitteras barnet till en ögonplastikkirurg.

Synen hos ett barn utvecklas snabbt. Från födseln fram till omkring fyra års ålder har barnet utvecklat en synskärpa nästan som en vuxen. Synutvecklingen fortsätter fram till omkring tio års ålder. Det som är avgörande för synutvecklingen är att barnet använder ögat/ögonen. Om ögonlocket hänger ned över pupillen finns det en risk att barnets syn inte utvecklas normalt.

Undersökning

Vid undersökningen mäter ögonplastikkirurgen höjden på ögonlocket och funktionen i lyftarmuskeln. Även också rörligheten i ögat undersöks, liksom rörligheten i ögonlocket och de främre delarna av ögat.

Behandling

Operation vid hängande ögonlock hos barn innebär att vi gör ett kirurgiskt ingrepp för att lyfta upp ögonlocket. Operationen förbättrar inte rörligheten i ögonlocket utan ska höja upp ögonlocket i så normalt läge som möjligt.

Om det finns risk för synpåverkan opererar vi så snart som möjligt.

Förundersökning

I samband med förundersökningen inför operationen bestämmer läkaren vilken typ av ingrepp som lämpar sig bäst. Det beror på hur mycket funktion det finns i lyftarmuskeln.

Förkortning av lyftarmuskeln

Förkortning av lyftarmuskeln är den operationsmetod som används om det finns funktion i lyftarmuskeln.

Operationen sker under narkos. Ett litet snitt görs i den naturliga globlinjen och muskeln som lyfter upp ögonlocket kortas. Muskelns styrka ökar inte men ögonlocket kommer att stå i så normalt läge som möjligt när barnet tittar rakt fram. Ögonlocket kommer alltid att ha nedsatt rörlighet. När barnet har vaknat ur narkosen och mår bra får ni åka hem. Det behövs inte något förband efter operationen.

Efter operationen

Oftast har barnet ha svårt att sluta ögat helt under sömnen. Detta har vanligen ingen betydelse. För att motverka att ögat torkar ut behövs ögonsalva den första tiden efter operationen. Om ögat är rött och ljuskänsligt kan det vara tecken på uttorkning. Ibland kan ögonsalva behövas till natten en längre tid efter operationen. Om ögonlockets höjd skiljer sig mycket från det andra ögonlocket kan en justering med en ny operation krävas.

Kontroller

Vanligtvis syr läkaren med stygn som faller bort av sig själv. Efter omkring en vecka samt ungefär tre månader efter operationen får barnet komma på återbesök till ögonplastikmottagningen. Efter läkning syns ärret på ögonlocket obetydligt eller inte alls.

Upphängning av ögonlocket till pannmuskeln - frontalisslynga

Om lyftarmuskeln är mycket svag går det inte att inte förkorta muskeln. Då tar vi hjälp av pannmuskeln för att höja ögonlocket.

Operationen sker under narkos. Vi gör ett snitt i ögats globlinje, två små snitt ovanför ögonbrynet och ett i pannan. Trådar opereras in under huden från ögonlocket till ögonbrynet. Hos barn som är fyra år eller äldre är det möjligt att använda en sena från ena benet. Hos mindre barn används en elastisk silikontråd. Barnet lyfter på så sätt ögonlocket med hjälp av pannan. När barnet har vaknat ur narkosen och mår bra får ni åka hem. Det behövs inte något förband efter operationen.

Efter operation

Oftast har barnet ha svårt att sluta ögat helt under sömnen. Detta har vanligen ingen betydelse. För att motverka att ögat torkar ut behövs ögonsalva den första tiden efter operationen. Om ögat är rött och ljuskänsligt kan det vara tecken på uttorkning. Silikontråden kan släppa eller gå av vilket resulterar i att ögonlocket hänger igen. En ny operation kan då behöva göras.

Kontroller

Efter omkring en vecka och ungefär tre månader efter operationen får barnet komma på återbesök till ögonplastikmottagningen. Efter läkning syns ärret på ögonlocket obetydligt eller inte alls. Ett litet ärr kan vara synligt i pannan.

Faktagranskad av överläkare Eva Dafgård Kopp

Dela den här sidan:

Hjälpte den här informationen dig?

Tipsa en vän om den här sidan

En länk till den aktuella sidan kommer automatiskt att läggas till i ditt meddelande.