Meny

Glaskroppsavlossning

Sjukdom

Glaskroppsavlossning är en naturlig del av åldrandet.

Glaskroppen är den genomskinliga geléartade vätska som fyller ut ögat invändigt. Glaskroppen omges av en tunn hinna som ligger mot näthinnan.

Därför lossnar glaskroppen

Ju äldre du blir desto mer skrumpnar din glaskropp och blir mer vattnig. Det är en naturlig process som oftast börjar i medelåldern. Då kan den lossna från sina fästen på näthinnan.

Symptom

När din glaskropp skrumpnar bildas grumlingar. Dessa syns som flugor, streck, maskar eller nät som flyter framför ögat. Detta är i sig ofarligt. Om glaskroppen drar i näthinnan kan du se blixtar.

Ett normalt öga.

Glaskroppsavlossning är för det mesta helt ofarligt och bara en naturlig del av åldrandet. Men det är ändå viktigt att bekräfta att det är glaskroppsavlossning som orsakar symptomen och att det inte finns någon komplikation. Därför ska du, om du har fått nya grumlingar i synfältet eller ser blixtar, kontakta ögonläkare. Ögat ska undersökas inom de närmaste dagarna.

Kontakta ögonläkare om grumlingarna plötsligt ökar

Om du har fått diagnosen glaskroppsavlossning av en ögonläkare kan du räkna med att blixtarna minskar efter hand och att du vänjer dig vid grumlingarna. Om grumlingarna eller blixtarna plötsligt ökar eller om du ser en större skugga i synfältet ska du kontakta ögonläkare så snart som möjligt.

Undersökning

Glaskroppsavlossning är för det mesta helt ofarligt och bara en naturlig del av åldrandet.

Men det är ändå viktigt att bekräfta att det är glaskroppsavlossning som orsakar symptomen och att det inte finns någon komplikation. Vid undersökningen kontrollerar ögonläkaren:

  • ögats näthinna för att se om det finns några tecken på hål på näthinnan

Mer information

Här kan du läsa mer om
Ögonundersökning med mikroskop (biomikroskopi)

Behandling

Om det inte finns någon komplikation till glaskroppsavlossning så ger vi ingen behandling.

Faktagranskad av överläkare Eva Zand

Dela den här sidan:

Hjälpte den här informationen dig?

Tipsa en vän om den här sidan

En länk till den aktuella sidan kommer automatiskt att läggas till i ditt meddelande.

Relaterade länkar